Tι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα- ή «πτέρνα του δρομέα» είναι μια πάθηση των κάτω άκρων κατά την οποία η πελματιαία απονεύρωση δηλαδή ο συνδεσμος που συγκρατεί την καμάρα του ποδιού εμφανίζει φλεγμονή. Είναι αρκετά συχνή και αποτελεί την πιο συχνή αιτία εκδήλωσης πόνου στην πτέρνα. Ενδέχεται να εμφανιστεί στον καθένα και είναι αρκετά επώδυνη, όμως πιο επιρρεπείς είναι οι αθλητές, και κυρίως οι δρομείς.
Ανατομικές πληροφορίες
Η πελματιαία απονεύρωση βρίσκεται στο κέντρο της πελματιαίας περιτονίας και είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός σύνδεσμος. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της πτέρνας με τα δάκτυλα και στηρίζει την ποδική καμάρα. Εκτός από τη συγκράτηση της καμάρας, η πελματιαία περιτονία συμβάλλει και στην απορρόφηση των κραδασμών.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;
Το βασικό αίτιο εμφάνισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι η συχνή και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της ποδοκνημικής, κατατάσσοντάς τη στα σύνδρομα υπέρχρησης. Εκτός από τη συστηματική καταπόνηση, τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνισή της είναι τα κάτωθι:
- Παχυσαρκία
- Βάδιση ή άθληση με ακατάλληλα ή φθαρμένα υποδήματα
- Λανθασμένη τεχνική άθλησης
- Πολύωρη ορθοστασία
- Συχνή χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών
- Ανώμαλο βάδισμα
- Κοιλοποδία
- Πλατυποδία
- Συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. μπαλέτο)
Συνήθως εμφανίζεται μόνο στο ένα πόδι, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ταυτοχρόνως και στα δύο πόδια.
Ποια είναι συμπτωματολογία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα εκδηλώνεται με έντονο πόνο κοντά στην πτέρνα. Σε αρχικά στάδια ο πόνος αυτός είναι ήπιος και από πολλούς ασθενείς χαρακτηρίζεται περισσότερο ως σφίξιμο. Επιπλέον, ο πόνος είναι εντονότερος τις πρωινές ώρες μετά το ξύπνημα και υποχωρεί σταδιακά μέσα στην ημέρα. Τέλος, ενδέχεται να εκδηλωθεί δυσκαμψία του πάσχοντος σκέλους, ιδίως μετά από παρατεταμένη ανάπαυση, και οίδημα.
Πελματιαία απονευρωσίτιδα & Διάγνωση
Αρχικά, ο θεράπων ορθοπαιδικός προχωρά στη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και στην καταγραφή των συμπτωμάτων του. Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης αναζητά κλινικά ευρήματα που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Η τελική διάγνωση προκύπτει μέσω απεικονιστικών εξετάσεων(π.χ. μαγνητική τομογραφία). Ο απεικονιστικός έλεγχος δίνει μια πλήρη εικόνα της πελματιαίας περιτονίας και συνήθως πραγματοποιείται για τον αποκλεισμό αρθρίτιδας ή καταγμάτων.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Η θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά τη διάγνωση, αφού αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια κατάσταση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, εκτός από τον έντονο πόνο, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα στα γόνατα. Στο 90% των περιπτώσεων η πελματιαία απονευρωσίτιδα αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων και αποφυγή αυτών που καταπονούν την πελματιαία απονεύρωση
- Παγοθεραπεία
- Διατάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Χρήση ειδικών πάτων
- Έγχυση κορτικοστεροειδών
- Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες (PRP)
Η θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες PRP είναι μια σύγχρονη θεραπεία που εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η έγχυση βιολογικών παραγόντων βοηθά στην ανάπλαση της πελματιαίας απονεύρωσης που φλεγμάνει, ανακουφίζοντας με αυτόν τον τρόπο άμεσα τον ασθενή.
Εάν τα προαναφερθέντα μέτρα δεν ανακουφίσουν τον ασθενή, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι συχνή, καθώς τα συντηρητικά μέτρα είναι αρκετά.
Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εκδήλωσή της;
Η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη, αποφεύγοντας την εκδήλωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Ειδικότερα:
- Χρήση κατάλληλων παπουτσιών τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
- Αποφυγή πολύωρης ορθοστασίας.
- Τακτικές διατάσεις στις γάμπες και στο κάτω μέρος των ποδιών μετά την άθληση.
- Σταδιακή αύξηση της έντασης της αθλητικής δραστηριότητας.
- Σε ασθενείς με πλατυποδία προτείνεται η χρήση ειδικών πάτων.
Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε ορθοπαιδική πάθηση, επικοινωνήστε άμεσα με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό και Τραυματολόγο Ελευθέριο Ζαμπάκο. Κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και στη συνέχεια την κατάλληλη θεραπεία για το ορθοπαιδικό σας πρόβλημα.