.
Μυοσκελετικός Πόνος
Οι παθήσεις και τα σύνδρομα του μυοσκελετικού συστήματος, αντιστοιχούν σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα αυτοάνοσων, εκφυλιστικών, οξέων μετατραυματικών αλλά και χρόνιων καταπονήσεων των οστών και του μυοσυνδεσμικού ιστού λόγω υπέρχρησης. Στις σύγχρονες κοινωνίες, με το μοντέρνο τρόπο ζωής, τα προβλήματα αυτά είναι καθημερινά και εμφανίζονται συχνότερα από ποτέ.
Οι ασθενείς απευθύνονται στον Ορθοπεδικό ζητώντας εδώ και τώρα λύση για τους μυοσκελετικούς πόνους που τους βασανίζουν. Πόνοι στους ώμους, στα χέρια, στα γόνατα και την μέση είναι μόνο λίγες από τις αιτίες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.
Κορτιζόνη, η ορμόνη του στρες
Η ενέσιμη κορτιζόνη είναι ένα συνθετικό αντίγραφο της κορτιζόλης. Της φυσικής γλυκοκορτικοειδής ορμόνης που παράγεται στον φλοιό των επινεφριδίων του ανθρώπου. Πολλές φορές την συναντάμε σαν “ορμόνη του στρες”. Η δραστική μορφή της κορτιζόλης είναι η υδροκορτιζόνη. Στο ανθρώπινο σώμα η υδροκορτιζόνη ελέγχει τον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών, και των υδατανθράκων. Το σημαντικότερο όμως, στην περίπτωση της θεραπευτικής είναι ότι ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης δρουν αποτρέποντας την απελευθέρωση φωσφολιπιδίων και μειώνοντας τη δράση των ηωσινόφιλων λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν σημαντικο ρόλο και στην αλλεργία.
Ο στόχος της χρήσης της ενέσιμης κορτιζόνης είναι η καταστολή της τοπικής φλεγμονής. Η αποτροπή των αρθριτικών κρίσεων, στις εκφυλιστικές αρθριτιδες. Και η καταστολή απελευθέρωσης ελευθέρων ριζών στις πάσχουσες περιοχές γεγονός που προκαλεί ισχαιμία και πόνο.
Η χρήση κορτιζόνης έχει δαιμονοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο λανθασμένος φόβος των ασθενών ενισχύεται πολλές φορές και από την επιφυλακτικότητα που εκφράζουν κάποιοι γιατροί. Η αλήθεια όμως είναι, πως τα οφέλη από την θεραπευτική χρήση της κορτιζόνης, υπερτερούν κατά πολύ σε σύγκριση με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της δράσης της.
Πριν κάποιος μπει στην συζήτηση για το αν η κορτιζόνη είναι καλή ή κακή, θα πρέπει να λαβει υπ’ όψιν του πως η κορτιζόνη όπως κάθε άλλο φάρμακο έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και δοσολογίες , κάτω από τις οποίες είναι ωφέλιμη και ασφαλής. Η τέχνη της ενέσιμης θεραπείας είναι: να βάλουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή, την σωστή ποσότητα, της κατάλληλης φαρμακευτική ουσίας, στο σωστό σημείο της πάσχουσας περιοχής. Τα τελευταία χρόνια σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια είναι η υπερηχογραφική απεικόνιση. Η χρήση υπερήχου μας επιτρέπει να εντοπίζουμε με μεγάλη ακρίβεια τον ιστό που έχουμε ώς στόχο.
Για να είμαστε βέβαιοι ότι η έγχυση κορτιζόνης είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να γίνει, μετά από την λήψη λεπτομερούς ιστορικού από μέρους του γιατρού, κάτω από πολύ αυστηρή δοσολογία και συχνότητα. Η έγχυση θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιοριστεί στον πάσχοντα ιστό και να μην διαχυθεί τους διπλανούς υγιείς ιστούς ή στο σώμα γενικότερα. Μετά την θεραπεία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του γιατρού για διατροφή και φυσικοθεραπεία.
Τοπικά αναισθητικά
Η χρήση τοπικού αναισθητικού προκαλεί αναστρέψιμο block στην αγωγιμότητα των νεύρων. Το αναισθητικό δρα πρώτα στις πιο μικρές σε διάμετρο νευρικές ίνες. Οι μικρότερες σε διάμετρο νευρικές ίνες μεταφέρουν τα νευρικά ερεθίσματα του πόνου και του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Η χρήση του τοπικού αναισθητικού στις ενέσιμες θεραπείες του μυοσκελετικού συστήματος, έχει πολλαπλή χρησιμότητα. Πρώτον, σαν αναλγητικό βοηθάει στο να ηρεμήσει έστω και παροδικά ο πόνος στην πάσχουσα περιοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπάει ο φαύλος κύκλος πόνου – σπασμού – ισχαιμίας ο οποίος τροφοδοτεί την περιοχή με ελεύθερες ρίζες που αναφέραμε προηγουμένως. Δεύτερον, είναι διαγνωστικός ως προς το ότι ο πόνος προέρχεται από την περιοχή της έγχυσης. Κάνοντας την ένεση με το αναισθητικό, ο πόνος σταματά. Έτσι γνωρίζουμε ότι και η άλλη φαρμακευτική ουσία που μπορεί να την συνοδεύει βρίσκεται στο πάσχοντα ιστό. Τρίτον, σε ορισμένες περιπτώσεις που θέλουμε μεγαλύτερους όγκους υγρών για να καλύψουμε μεγαλύτερες επιφάνειες, προσφέρει ένα μέσο διάλυσης της αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής ουσίας.
Ο συνδυασμός της αναισθητικής και της αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής ουσίας στις σωστές δοσολογίες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός σε πολλά επώδυνα σύνδρομα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι θεραπευτικός. Σε άλλες όμως προσφέρει απλά ύφεση των συμπτωμάτων για κάποιο χρονικό διάστημα.
Υπέρηχος και ενέσεις στις παθήσεις του μυοσκελετικού
Τα τελευταία χρόνια, οι ενέσιμες θεραπείες έχουν γίνει πολύ πιο αποτελεσματικές χάρη στην χρήση υπερήχου. Με την βοήθεια του υπερηχογραφικού μηχανήματος, μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την παθολογική περιοχή. Επίσης μπορούμε να έχουμε εικόνα από τα νεύρα και τα αγγεία της περιοχής, είτε για να τα αποφύγουμε, είτε για να τα πλησιάσουμε όσο χρειαζόμαστε χωρίς να τα τραυματίσουμε. Σε περιοχές όπου η άρθρωση είναι σε μεγάλο βάθος, η χρήση υπερήχου μας εξασφαλίζει ότι η εγχυόμενη ουσία, καταλήγει μέσα στην άρθρωση και δεν διαχέεται στους γειτονικούς ιστούς.
Μερικές μόνο ενδεικτικές παθήσεις και περιοχές που μπορούν να να αντιμετωπιστούν με ενέσιμες θεραπείες είναι:
- Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου
- Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα
- Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα
- Οι τενοντίτιδες του καρπού
- Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα
- Τα γάγγλια
- Η τροχαντηρίτιδα
- Η οσφυαλγία
- Ο πόνος στο ισχίο
- Ο πόνος στο γόνατο
- Ο πόνος στην ποδοκνημική
- Το νεύρωμα Morton
- Η μεταταρσαλγία
- Η πελματιαία απονευρωσίτιδα
- Οι τενοντίτιδες γενικότερα και οι χρόνιες μυαλγίες σε όλο το σώμα
Για ότι απορία έχετε σχετικά με τις ενέσιμες θεραπείες του μυοσκελετικού συστήματος μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών, Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.