Αρθροσκόπηση
Η άρθρωση του γόνατος είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος του περιλαμβάνει το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Τα οστά συνδέονται μεταξύ τους μέσω συνδέσμων που επιτρέπουν την κάμψη, την έκταση , την ολίσθηση και την έσω και έξω στροφή. Λόγω της πολυπλοκότητας της, αλλά και λόγω των επαγγελματικών και κοινωνικών μας συνηθειών, το γόνατο, είναι η άρθρωση που τραυματίζεται συχνότερα στο ανθρώπινο σώμα.
Τι είναι η αρθροσκόπηση;
Το γόνατο, η ποδοκνημική αλλά και η άρθρωση του ώμου και του ισχίου είναι από τις αρθρώσεις όπου η αρθροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα όμως στα πλαίσια της εξελισσόμενης ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, η αρθροσκόπηση ή πιο σωστά, η ενδοσκόπηση, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και σε άλλα μέρη του σώματος όπως η σπονδυλική στήλη, και τα μετατάρσια.
Η αρθροσκόπηση ξεκίνησε σαν διαγνωστικό εργαλείο για την παθολογία του γόνατος. Σήμερα πλέον χρησιμοποιείται τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων. Χάρη στην αρθροσκόπηση, μπορούμε να έχουμε εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης σε πραγματικό χρόνο (ζωντανά), ώστε ο χειρουργός να έχει σαφή εικόνα και να πάρει την κατάλληλη απόφαση για διάγνωση και θεραπεία. Με τον καιρό όμως εξελίχθηκε σε μέθοδο αντιμετώπισης πολλών ενδοαρθρικών παθήσεων των μεγάλων αρθρώσεων.
Αποτελεί μια από τις πρώτες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS), που αναπτύχθηκε στην ορθοπεδική. Κάνοντας δυο τρύπες δεξιά και αριστερά από την επιγονατίδα, μια κάμερας υψηλής ανάλυσης εισέρχεται στην άρθρωση, εντοπίζει την πιθανή βλάβη και σε συνδυασμό με τα κατάλληλα εργαλεία, μπορούμε να θεραπεύσουμε την παθολογία που θέλουμε. Η αρθροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται με επιτυχία στο γόνατο και την ποδοκνημική αλλά και στην άρθρωση του ώμου, του ισχίου, του αγκώνα, ακόμα και του καρπού ή των δακτύλων
Ρήξη μηνίσκου
Ο πιο συχνός τραυματισμός του γόνατος αποτελεί η βλάβη του μηνίσκου. Η ρήξη του μηνίσκου αποτελεί το 50% των τραυματισμών του γόνατος που απαιτούν χειρουργείο. Ο έσω μηνίσκος είναι μακράν αυτός που τραυματίζεται συχνότερα. Παρουσιάζεται κυρίως σε αθλητές και δει στου άνδρες. Η ταξινόμηση της ρήξης βασίζεται στην εμφάνιση και στον προσανατολισμό της βλάβης. Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να είναι μικρή, μερική ή πλήρης και διακρίνεται σε κάθετη επιμήκη, λοξή και ακτινωτή καθώς και οριζόντια ή σύνθετη. Η ρήξη/κάκωση μπορεί να προκληθεί από απότομη στροφή του ποδιού ή κάποιο τραυματισμό, ακόμα και ως αποτέλεσμα μεγάλης καταπόνησης. Βασικό σύμπτωμα αποτελεί ο διαπεραστικός πόνος και μερικές φορές το «κλείδωμα – Block” του γόνατος. Ενδέχεται να εμφανιστεί και οίδημα μετά από ορισμένες ώρες.
Οι ασθενείς με ρήξη μηνίσκου διακρίνονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει νεότερους ασθενείς, που υπέστησαν τραυματισμό κατά την διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας και έχουν έντονο πόνο στην έσω αρθρική γραμμή. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση με συρραφή.
Η δεύτερη ομάδα ασθενών, περιλαμβάνει πιο ηλικιωμένους ασθενείς, στους οποίους η έναρξη των συμπτωμάτων είναι πιο ήπια και δεν παρουσιάζουν τόσα μηχανικά προβλήματα. Οι ασθενείς αυτοί, έχουν συνήθως εκφυλιστική ρήξη η οποία δεν επισκευάζεται και θέλει συνήθως μερική έσω μηνισκεκτομή.
Ποιες είναι οι ενδείξεις;
Οι ενδείξεις της αρθροσκόπησης
Η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και θεραπεία των παρακάτω:
- Κακώσεων ή ρήξεων μηνίσκων
- Κακώσεων ή ρήξεων συνδέσμων (προσθίου, οπισθίου χιαστού, έσω, έξω πλαγίου)
- Αφαίρεση ελευθέρων οστεοχόνδρινων τεμαχίων
- Κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών
- Φλεγμονής του αρθρικού υμένα
- Επιγονατιδικής αστάθειας ή παθήσεων του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος
Διάγνωση και αντιμετώπιση
Η διάγνωση
Η διάγνωση του προβλήματος πραγματοποιείται μέσω της λήψης ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και του απεικονιστικού ελέγχου μαγνητική τομογραφία.
Πως γίνεται η αρθροσκόπηση
Ο υπεύθυνος Ορθοπεδικός θα προσπαθήσει να προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για τον ασθενή. Στόχος πάντα είναι η εξάλειψη ή η μείωση του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Μέσω της αρθροσκόπησης ο γιατρός, αποβλέπει σε μικρότερο τραυματισμό των ιστών και ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς.
Η εξέταση από τον ορθοπεδικό θα καθορίσει εάν η αρθροσκόπηση μπορεί να σας ωφελήσει.
Κλινικά σημεία που υποδηλώνουν ότι είστε υποψήφιος-α για αρθροσκόπηση περιλαμβάνουν: το πρησμένο γόνατο, ο επίμονος πόνος, το μπλοκάρισμα, η αίσθηση ότι το γόνατο μας “φεύγει” και γενικότερα ότι δεν είναι σταθερό. Όταν η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, φυσιοθεραπεία ή επιγονατίδες και κηδεμόνες δεν ωφελεί, τότε ενδέχεται η λύση να είναι η αρθροσκόπηση.
Οι περισσότερες αρθροσκοπήσεις πραγματοποιούνται σε ασθενείς ηλικίας από 16 ως και 60 ετών. Τα όρια όμως είναι ελαστικά καθώς πλέον, ο αθλητισμός (και δυστυχώς οι τραυματισμοί), απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Μακράν, η συνηθέστερη αρθροσκοπική επέμβαση είναι, η μερική μηνισκεκτομή.Ημερήσια νοσηλεία
Η επέμβαση γίνεται με τη χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας. Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο κρατάει λίγες ώρες.
Όπως σε κάθε χειρουργείο, το αποτέλεσμα της επέμβασης εξαρτάται από το είδος της πάθησης, τα περιθώρια βελτίωσής της και την προσπάθεια που δύναται να καταβάλει ο ασθενής κατά την αποκατάστασή του.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπειών, είτε με ασκήσεις στο σπίτι, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Η επανεξέτασή του θα πραγματοποιηθεί μετά από 1 εβδομάδα για την κοπή των ραμμάτων και ξανά μετά από 2-3 εβδομάδες από το χειρουργείο.
Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης
Η αρθροσκόπηση ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, έχει γίνει ο χρυσός κανόνας στην αντιμετώπιση των βλαβών του μηνίσκου στο γόνατο.
Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει σε σχέση με τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους :
- Αναίμακτη μέθοδος
- Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
- Μικρότερες τομές της τάξης των 3-4 mm
- Ταχύτερη ανάρρωση
- Ταχύτερη αποκατάσταση
- Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ή τον αθλητισμό
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ρήξη μηνίσκου, επικοινωνήστε με τον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο, για να σας κατευθύνει και να σας προτείνει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα σας
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.
Ο πλήρως καταρτισμένος γιατρός βρίσκεται στη διάθεση σας για να σας συμβουλεύσει και να σας προτείνει το πιο αποτελεσματικό πλάνο θεραπείας για την περίπτωσή σας.