Τί είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;
Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι μια σύγχρονη επεμβατική μέθοδος που δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε μεγάλη τομή μέσω του δέρματος κι άλλων μαλακών ιστών. Αποτελεί χειρουργική επέμβαση μιας μέρας, με διάρκεια 30 λεπτών έως μιάμισης ώρας, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει ο γιατρός να αντιμετωπίσει.
Ποια είναι τα οφέλη μιας αρθροσκοπικής επέμβασης στο ισχίο;
Σε αντίθεση με τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις, χαρακτηρίζεται από άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση με τον λιγότερο δυνατό πόνο και ουλές, καθώς και τη λιγότερη διαταραχή στην άρθρωση του ισχίου. Μέσα από τα πλεονεκτήματα αυτά δίνεται η δυνατότητα στους χειρουργούς να αντιμετωπίζουν σε αρχικά στάδια καταστάσεις που προκαλούν οστεοαρθρίτιδα. Μάλιστα, απαιτείται ελάχιστη ανάγκη φυσικοθεραπείας κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Η φυσικοθεραπεία βοηθάει για ταχύτερη ανάρρωση και επαναφορά στην καθημερινότητα.
Πότε πρέπει να γίνεται η αρθροσκόπηση ισχίου;
Πραγματοποιείται για τη διάγνωση κακώσεων και παθήσεων και την άμεση αντιμετώπισή τους. Τέτοιες παθήσεις είναι:
- Ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης– Βλάβη Slap
- Υμενίτιδα ισχίου
- Κροτούν ισχίο
- Ελεύθερα σώματα
- Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
- Τροχαντηρίτιδα ισχίου
- Εκφυλιστική ρήξη του μέσου και μικρού γλουτιαίου μυός
- Ρήξη του στρογγυλού συνδέσμου
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ρευματολογικής προέλευσης αρθρίτιδες
- Φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου
Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;
Σκοπός της αρθροσκόπησης ισχίου είναι η είσοδος στην άρθρωση του ισχίου μίας μικροκάμερας, η οποία συμβάλλει στην καθοδήγηση των μικροσκοπικών χειρουργικών εργαλείων. Η αρθροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία. Το πόδι του ασθενούς βρίσκεται σε έλξη προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος ώστε να μπορέσει ο χειρούργος να εισάγει τα εργαλεία και να εκτελέσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε θεραπεία, ο ορθοπεδικός χειρούργος θα εξετάσει προσεκτικά την άρθρωση κι αφού εντοπίσει με σαφήνεια το πρόβλημα θα ξεκινήσει η διαδικασία αντιμετώπισης του. Για να συμβεί αυτό, θα εισαγάγει άλλα μικρά εργαλεία μέσω ξεχωριστών μικρών τομών.
Επιπλοκές και κίνδυνοι κατά την αρθροσκόπηση του ισχίου
Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχουν κάποιες πιθανές επιπλοκές. Το ίδιο ισχύει και στη αρθροσκόπηση ισχίου, μόνο που τα ποσοστά εμφάνισης κάποιου κινδύνου είναι πολύ λιγότερα από το συνηθισμένο. Τα συνηθέστερα προβλήματα είναι το προσωρινό μούδιασμα το οποίο προκαλείται από την είσοδο των αντικειμένων καθώς μπορεί να τεντωθούν τα νεύρα. Υπάρχουν επίσης μικροί κίνδυνοι μόλυνσης, καθώς και σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια.
Μετεγχειρητικό στάδιο
Μετά τη χειρουργική επέμβαση θα αισθανθείτε λίγο πόνο, ο οποίος είναι αντιμετωπίσιμος με τη βοήθεια του γιατρού σας και των νοσηλευτών. Υπάρχουν πολλοί τύποι φαρμάκων (οπιοειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τοπικά αναισθητικά) που προτείνονται ανάλογα με το μέγεθος του πόνου. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό από αυτά προκειμένου να σας ανακουφίσει από τον πόνο. Η παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο δεν διαρκεί πάνω από μια μέρα, καθώς είναι σε θέση να πάνε σπίτι τους λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η παραμονή τους στο νοσοκομείου γίνεται για προληπτικούς λόγους. Εν συνεχεία, η βοήθεια του φυσικοθεραπευτή σας είναι πολύτιμη προκειμένου να επιστρέψετε στην καθημερινότητα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για οποιαδήποτε ενόχληση συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Οι περισσότεροι ασθενείς που υπόκεινται σε μία τέτοια θεραπεία παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. Ωστόσο, ο πόνος καμιά φορά μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να μειωθεί και να βελτιωθεί η κινητικότητα. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ασθενών που τα συμπτώματα υποτροπιάζουν.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος ειδικεύεται σε νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, διευρύνοντας συνεχώς τις γνώσεις του με τις καινούργιες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων της ειδικότητας του. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας και βρείτε εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.