Τι είναι το Κότσι;
Το κότσι είναι η διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Η παραμόρφωση σχηματίζεται από τα οστά του πρώτου δακτύλου. Σε αυτή συμμετέχει και ο ορογόνος θύλακος που καλύπτει την πρώτη μεταταρσοφαλλαγγική άρθρωση. Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού.
Η επιστημονική του ονομασία είναι βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή Hallux Valgus, που σημαίνει δάκτυλο που απομακρύνεται από την μέση γραμμή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κότσι συνοδεύεται από την γωνίωση του μεγάλου δακτύλου προς τα μικρότερα δάκτυλα του ποδιού. Η βαρύτητά του, καθορίζεται τόσο από την γωνία που σχηματίζουν μεταξύ τους τα δυο πρώτα μετατάρσια του ποδιού. Μια δεύτερη παράμετρος είναι η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στην πρώτη φάλαγγα του μεγάλου δακτύλου με το πρώτο μετατάρσιο.
Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται και από άλλες παραμορφώσεις του πρόσθιου άκρου ποδός και των δακτύλων όπως: σφυροδακτυλία του δεύτερου, ή του τρίτου δακτύλου, καθώς και από κάλλους πάνω στο ίδιο το κότσι ή στα άλλα δάκτυλα του ποδιού.
Σε τι οφείλονται τα κότσια;
Αιτιολογία
Ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο εμφανίζεται το κότσι, δεν είναι πλήρως κατανοητός. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι η αιτιολογία τους είναι πολυπαραγοντική. Δηλαδή οφείλονται στην επίδραση πολλών και διαφορετικών παραγόντων.
Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους, παίζει η κληρονομικότητα, η αρθρίτιδα, καθώς και οι διαταραχές της εμβιομηχανικής του ποδιού. Η πλατυποδία και η κοιλοποδία οδηγούν σε ανώμαλη άσκηση δυνάμεων πάνω στα οστά του ποδιού, με αποτέλεσμα , σταδιακά να οδηγούν σε παραμόρφωση των δακτύλων. Αντίστοιχη επίδραση, έχουν και διάφορες νευρολογικές διαταραχές καθώς και ρευματικά νοσήματα.
Παίζουν ρόλο τα παπούτσια στο κότσι;
Σε ανθρωπολογικές μελέτες έχει διαπιστωθεί κότσι, δηλαδή βλαισός μεγάλος δάκτυλος σε πρωτόγονες φυλές που δεν φόρεσαν ποτέ παπούτσια.
Τα κότσια εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες σε αναλογία 9 προς 1. Το γεγονός αυτό, αναδεικνύει την επίδραση που έχουν οι γυναικείες ορμόνες στους συνδέσμους και τους χόνδρους του σώματος. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού τους είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.
Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε μια μη φυσιολογική θέση.
Παρότι τα παπούτσια, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν από μόνα τους για την εμφάνιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, είναι προφανές ότι συνεισφέρουν στην βαρύτητα της παραμόρφωσης.Πώς αντιμετωπίζεται το κότσι;
Δυστυχώς, η συντηρητική αντιμετώπιση, δεν μπορεί να οδηγήσει σε οριστική διόρθωση του προβλήματος.
Διαδερμική Χειρουργική
Αν ο ασθενής δυσκολεύεται να βρει παπούτσι που να μην τον ενοχλεί ή αισθάνεται ότι από αισθητικής πλευράς δεν το ικανοποιεί η εμφάνιση του ποδιού του, τότε χάρη στην νέα μέθοδο διαδερμικής χειρουργικής, μπορούμε να πετύχουμε ένα άριστο λειτουργικό όσο και αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς πόνο και με άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση.
Η διαδερμική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία γίνεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο σε αληθινό χρόνο (C-arm), με την χρήση ειδικών εργαλείων, μέσα από οπές που δεν ξεπερνούν τα 3 mm. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία (ankle block), σε συνδυασμό ή όχι με μέθη, όπως γίνεται μια γαστροσκόπηση.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική́. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.