Μία από τις συχνότερες παθήσεις του ώμου αποτελεί η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου. Aποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου σε άτομα όλων των ηλικιών. Η ενόχληση είναι συνήθως ήπια στην αρχή και γίνεται πιο έντονη σε ορισμένες κινήσεις ή ξαφνιάσματα. Η τενοντίτιδα του ώμου, προκαλεί συχνά πόνο κατά την διάρκεια της νύχτας. Η ένταση του πόνου είναι τέτοια που μπορεί ακόμα και να ξυπνήσει τον ασθενή. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τα συμπτώματα, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική αγωγή με ανάπαυση, φάρμακα ή φυσικοθεραπείες.
Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου εμφανίζεται στα νεότερα άτομα , είτε μετά από μια σειρά δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου, είτε μετά από κάποιο τραυματισμό. Σε αντίθεση στους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, η τενοντίτιδα του ώμου εμφανίζεται αργά χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν το πότε. Στις περισσότερες περιπτώσεις η συντηρητική αντιμετώπιση είναι αρκετή για να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Ανατομία του Ώμου και του Στροφικού Πετάλου
Ο ώμος αποτελείται από τρία βασικά μέρη, τα οποία είναι:
- Το βραχιόνιο
- Η ωμοπλάτη
- Η κλείδα
Το στροφικό πέταλο με την σειρά του, αποτελείται από 4 μύες και τους τένοντές τους οι οποίοι ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν την κεφαλή του βραχιόνιου καλύπτοντάς την σαν μια μπαντάνα ή σαν ένα πέταλο αλόγου. Οι 4 μύες είναι:
- ο υπερακάνθιος στην κορυφή
- ο υποπλάτιος μπροστά
- ο υπακάνθιος πίσω και πάνω
- και ο έλασσον στρογγυλός πίσω και κάτω
Οι μύες του στροφικού πετάλου συνεργάζονται σχεδόν σε όλες τις κινήσεις του ώμου ώστε να επιτύχουν την απαγωγή, την πρόσθια κάμψη, την έσω και έξω στροφή. Η ομαλή συνεργασία τους είναι απαραίτητη τόσο για την κίνηση όσο και για την σταθεροποίηση της κεφαλής του βραχιόνιου στην ωμογλήνη της ωμοπλάτης.
Μορφές τενοντίτιδας του ώμου
Η παθολογία του στροφικού πετάλου είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Εμφανίζεται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, συχνά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο τραυματισμό. Στους νεότερους σχεδόν πάντα σχετίζεται με κάποιο ιστορικό υπέρχρησης του ώμου σε εργασία ή άθλημα ενώ η οξεία εμφάνιση του σχετίζεται πάντα με κάποιο τραυματισμό. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ρήξεων του στροφικού πετάλου κυμαίνεται από 5 ως 40% με το ποσοστό να αυξάνει σε συνάρτηση με την ηλικία. Μελέτες σε άτομα άνω των 60 ετών έδειξαν πλήρη ρήξη κάποιου τένοντα του στροφικού πετάλου σε ποσοστό άνω του 39%, εντούτοις πολλοί από αυτούς είχαν καθόλου ή ελάχιστα συμπτώματα.
Η παθολογία του στροφικού πετάλου διακρίνεται σε:
- Οξεία Τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου
- Χρόνια Τενοντίτιδα ή εκφύλιση του στροφικού πετάλου
- Μερική ή πλήρη ρήξη σε κάποιους από τους τένοντες του στροφικού πετάλου
- και στο Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής
Οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι στη ρήξη του στροφικού πετάλου, συμμετέχουν πάντα τουλάχιστον δύο τένοντες, ενώ ο μυς του υπερακανθίου είναι ο αυτός που βρίσκεται πάντα να έχει την μεγαλύτερη βλάβη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του Στροφικού Πετάλου;
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η παθολογία του στροφικού πετάλου δεν είναι πάντα συμπτωματική. Ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Εντούτοις οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, μπορέι να γίνουν συμπτωματικοί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ή με ασήμαντη αφορμή.
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:
- Πόνος, ο οποίος είναι εντονότερος την νύχτα, εντοπίζεται συνήθως μπροστά ή στο πλάι του ώμου και ακτινοβολεί σε απότομε κινήσεις κατά μήκος του βραχιονίου.
- Επώδυνη κίνηση του βραχιονίου συνήθως πάνω από το ύψος του ώμου ή στις ακραίες θέσεις έσω ή έξω στροφής
- Σχετική αίσθηση αδυναμίας του ώμου κυρίως λόγω πόνου
- Δυσκολία στο να ασκήσουμε πίεση με το χέρι ιδίως στην έσω στροφή
- Αίσθηση αναπήδησης του βραχιονίου κατά την κίνηση
- Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ευαισθησία και οίδημα στην πρόσθια περιοχή του ώμου
Διάγνωση – Κλινική εξέταση
Όταν ο ασθενής παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε Ορθοπαιδικό.
Για την ακριβή διάγνωση του προβλήματος είναι απαραίτητη η λήψη λεπτομερούς ιστορικού, σχετικά με την έναρξη των συμπτωμάτων, και την συνύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων όπως (διαβήτης). Επιβαρυντικός παράγοντας είναι ακόμα και το κάπνισμα και η λήψη άλλων φαρμάκων.
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η κλινική εξέταση. Χάρη σε αυτή, αφενός μπορούμε να αποκλείσουμε άλλες εστίες πόνου, όπως ο αυχένας, αλλά και μπορούμε μέσα από συνδυασμό κλινικών δοκιμασιών να εντοπίσουμε τον μυ του στροφικού πετάλου που πάσχει περισσότερο.
Διάγνωση – Παρακλινικές εξετάσεις
Για την επαλήθευση της κλινικής διάγνωσης της τενοντίτιδας του ώμου, ο ιατρός ανάλογα με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης μπορεί να συστήσει στον ασθενή να πραγματοποιήσει:
- Ακτινολογικό έλεγχο
- Μυοσκελετικό υπέρηχο
- Μαγνητική τομογραφία, που απεικονίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ύπαρξη κάποιας παθολογικής κατάστασης και αποτελεί την εξέταση επιλογής.
Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου;
Σκοπός της θεραπείας της τενοντίδας του στροφικού πετάλου είναι η ελάττωση του πόνου κι η πλήρης αποκατάσταση της κινητικότητας του ώμου. Ο Ορθοπαιδικός, σε πρώτο χρόνο, θα συστήσει στον ασθενή να ακολουθήσει μία συντηρητική θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει:
- Την ανάπαυση του ασθενή, όπου ο ιατρός θα συστήσει στον ασθενή να αποφύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με τα άνω άκρα.
- Παγοθεραπεία, και χρήση μαξιλαριόυ κατά την διάρκεια του ύπνου για να χαλαρώνει το στροφικό πέταλο
- Την χορήγηση μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, που είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος
- Την φυσικοθεραπεία, που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης του ώμου.
- Την υπακρωμιακή έγχυση κορτικοειδών υαλουρονικού ή παρασκευασμάτων πλάσματος
Ωστόσο, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν με την συντηρητική θεραπεία, ο ιατρός θα συστήσει την χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης του στροφικού πετάλου. Κατά το χειρουργείο γίνεται προσπάθεια αρθροσκοπικής ανατομικής αποκατάστασης του στροφικού πετάλου.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική́. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με την Τενοντίτιδα Στροφικού Πετάλου του Ώμου, απευθυνθείτε στο έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο.