Το Κότσι του Ράφτη
το κότσι του ράφτη

Πέρα από τα κότσια, που είναι μακράν η συνηθέστερη παθολογία του πρόσθιου άκρου ποδός που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, υπάρχουν και άλλες παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και κάνουν το καθημερινό περπάτημα μια μικρή επώδυνη περιπέτεια.

 • Το κότσι του ράφτη πήρε την ονομασία του από του παλαιούς ράφτες, που καθόντουσαν και δούλευαν οκλαδόν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκληρίες στην περιοχή της κεφαλής του 5ου μεταταρσίου. Μια άλλη ονομασία είναι bunionette δηλαδή ξιφολόγχη, λόγω του σχήματος που παίρνει ο 5ος στοίχος του ποδιού.

  Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για διόγκωση στην κεφαλή του 5ου μεταταρσίου, που οδηγεί σε χρόνιο ερεθισμό και πόνο. Είναι κάτι αντίστοιχο με το κότσι στο μεγάλο δάκτυλο αλλά σε μικρότερη κλίμακα και πολύ πιο σπάνιο.Οι ασθενείς συμβουλεύονται τον γιατρό επειδή έχουν σκληρία και έντονο πόνο στην περιοχή του μικρού δακτύλου του ποδιού. Δυσκολεύονται να βρουν παπούτσια και πολλές φορές υπάρχει έντονα αντιαισθητική παραμόρφωση της περιοχής.

  Το κότσι του ράφτη εμφανίζεται συνηθέστερα, σε άτομα με πλατύ πόδι. Μπορεί να οφείλεται είτε σε χρόνιο τραυματισμό της περιοχής, όπως γίνεται με τα στενά παπούτσια, είτε σε ανατομικές ιδιαιτερότητες του 5ου μεταταρσίου, που προδιαθέτουν σε μηχανικό ερεθισμό.

  Από ανατομικής πλευρά διακρίνουμε 3 τύπους που συνήθως συμμετέχουν στην εμφάνιση αυτής της πάθησης.

  Τύπος 1: Διόγκωση του κονδύλου της κεφαλής του 5ου ΜΤΤ.

   

   

   

   

  Τύπος 2: Μεγάλη καμπυλότητα στην διάφυση του 5ου ΜΤΤ, το οποίο και έχει μορφή που μοιάζει με γιαταγάνι.

   

   

   

  Τύπος 3: Αυξημένη γωνίωση ανάμεσα στο 4ο και 5ο ΜΤΤ

  Το κότσι του ράφτη μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με άλλες παραμορφώσεις του πρόσθιου άκρου ποδός, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται μετά από χειρουργείο για πτώση μεταταρσίων καθώς αλλάζει η φόρτιση του ποδιού.

  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή από αγγειολογικά προβλήματα, καθώς τραυματισμοί στα πόδια μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη δηλαδή πληγές με απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες.

  Η αλλαγή σε φαρδιά άνετα παπούτσια, από μαλακό δέρμα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Αν όμως μετά από ένα εύλογο διάστημα 5 – 6 μηνών, οι ενοχλήσεις παραμένουν, μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά, ανώδυνα με την μέθοδο της διαδερμικής χειρουργικής.


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ