Πέρα από τα κότσια, που είναι μακράν η συνηθέστερη παθολογία του πρόσθιου άκρου ποδός, όπως το κότσι του Ράφτη, που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, υπάρχουν και άλλες παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και κάνουν το καθημερινό περπάτημα μια μικρή επώδυνη περιπέτεια.
Το κότσι του Ράφτη - Tailor's Bunion ή Bunionette
Πώς προέρχεται η ονομασία του;
Η ονομασία κότσι του ράφτη έχει τις ρίζες της τον 19ο αιώνα. Πήρε την ονομασία του από του παλαιούς ράφτες, που καθόντουσαν και δούλευαν οκλαδόν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στην εξωτερική επιφάνεια του ποδιού και να δημιουργούνται σκληρίες στην περιοχή της κεφαλής του 5ου μεταταρσίου. Μια άλλη ονομασία είναι bunionette δηλαδή ξιφολόγχη, λόγω του σχήματος που παίρνει ο 5ος στοίχος του ποδιού. Η επιστημονική ονομασία της πάθησης ωστόσο, είναι βλαισό 5ο μετατάρσιο, καθώς το 5ο μετατάρσιο συγκλίνει προς την μέση γραμμή.
Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για διόγκωση στην κεφαλή του 5ου μεταταρσίου, που οδηγεί σε χρόνιο ερεθισμό και πόνο. Είναι κάτι αντίστοιχο με το κότσι στο μεγάλο δάκτυλο αλλά σε μικρότερη κλίμακα και πολύ πιο σπάνιο. Οι ασθενείς συμβουλεύονται τον γιατρό επειδή έχουν σκληρία και έντονο πόνο στην περιοχή του μικρού δακτύλου του ποδιού. Δυσκολεύονται να βρουν παπούτσια και πολλές φορές υπάρχει έντονα αντιαισθητική παραμόρφωση της περιοχής.
Ποιούς αφορά
Το κότσι του ράφτη εμφανίζεται συνηθέστερα, σε άτομα με πλατύ πόδι. Μπορεί να οφείλεται είτε σε χρόνιο τραυματισμό της περιοχής, όπως γίνεται με τα στενά παπούτσια, είτε σε ανατομικές ιδιαιτερότητες του 5ου μεταταρσίου, που προδιαθέτουν σε μηχανικό ερεθισμό.
Η ανατομία του
Από ανατομικής πλευρά διακρίνουμε 3 τύπους που συνήθως συμμετέχουν στην εμφάνιση αυτής της πάθησης.
Τύπος 1: Φυσιολογική θέση του μεταταρσίου με συνοδή διόγκωση του κονδύλου της κεφαλής του 5ου ΜΤΤ.
Τύπος 2: Μεγάλη καμπυλότητα στην διάφυση του 5ου ΜΤΤ, το οποίο και έχει μορφή που μοιάζει με γιαταγάνι.
Τύπος 3: Αυξημένη γωνίωση ανάμεσα στο 4ο και 5ο ΜΤΤ
Η εμφάνισή του – Συμπτώματα, συμβουλές και αντιμετώπιση
Το κότσι του ράφτη μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με άλλες παραμορφώσεις του πρόσθιου άκρου ποδός. Ο ασθενής διαμαρτύρεται για πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του ποδιού, στην περιοχή της κεφαλής του 5ου ΜΤΤ. Κλινικά, είναι συχνή η εμφάνιση φλεγμονής στην περιοχή ή υπερκεράτωσης στην επιφάνεια του πέλματος που δέχεται την αυξημένη πίεση
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή από αγγειολογικά προβλήματα, καθώς τραυματισμοί στα πόδια μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη δηλαδή πληγές με απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες.
Η αλλαγή σε φαρδιά άνετα παπούτσια, από μαλακό δέρμα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Αν όμως μετά από ένα εύλογο διάστημα 5 – 6 μηνών, οι ενοχλήσεις παραμένουν, μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά, ανώδυνα με την μέθοδο της διαδερμικής χειρουργικής.
Η διαδερμική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία γίνεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο σε αληθινό χρόνο (C-arm), με την χρήση ειδικών εργαλείων, μέσα από οπές που δεν ξεπερνούν τα 3 mm. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία (ankle block), σε συνδυασμό ή όχι με μέθη, όπως γίνεται μια γαστροσκόπηση.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματιολόγος Ελευθέριος Ζαμπάκος, μέλος της Γαλλικής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής (AFCP) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής (ΕFAS), διαθέτει μετεκπαίδευση και εξειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική των κάτω άκρων και σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία του στον τομέα αυτό, μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας για την περίπτωσή σας.
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την διαδερμική χειρουργική επικοινωνήστε με τον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο, για να σας κατευθύνει και να σας προτείνει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα σας