Τί είναι η αρθροσκόπηση ώμου;
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που γίνεται με σκοπό την απεικόνιση του εσωτερικού της άρθρωσης, με τη χρήση κάμερας, μικρού μεγέθους. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων στη περιοχή.
Πότε πρέπει να γίνεται αρθροσκόπηση ώμου;
Αν και η αρθροσκόπησε ξεκίνησε σαν διαγνωστική μέθοδος, πλέον χρησιμοποιείται για την αναγνώριση και άμεση αντιμετώπιση κακώσεων και παθήσεων του ώμου. Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση είναι:
- η φλεγμονή του υμένα της άρθρωσης,
- το σύνδρομο πρόσκρουσης,
- εμμένουσα ασβεστοποιός τενοντίτιδα,
- η ρήξη υπερακανθίου,
- οι βλάβες του στροφικού πετάλου,
- ρήξη επιχείλιου χόνδρου (SLAP),
- το ενδοαρθρικό κάταγμα
- η αρθριτιδα,
- τα ξένα σώματα,
- η δυσκαμψία του ώμου,
- η πίεση του υπερπλάτιου νεύρου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής ώμου;
Η μέθοδος αυτού του είδους διαθέτει τα εξής πλεονεκτήματα:
- υψηλή διαγνωστική ακρίβεια
- ταχύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία της πάθησης
- μικρό χειρουργικό τραύμα
- άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
- δεν χρειάζεται νοσηλεία
Πώς πραγματοποιείται;
Η διαδικασία ξεκινά με την νάρκωση του ασθενούς μέσω της χρήσης συνδυασμένης γενικής ή και τοπικής αναισθησίας. Στη συνέχεια, ο ορθοπεδικός χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο στη περιοχή του ώμου, μέσα από τρύπες 3 με 5 χιλιοστών, και μέσω της ειδικής κάμερας που αυτό περιλαμβάνει και τη σύνδεση της κάμερας με μια οθόνη, προβάλλει το εσωτερικό του ώμου. Η κάμερα συνδέεται με μεγάλη οθόνη, και συνεπώς η εικόνα προβάλλεται σε μεγάλο μέγεθος. Ως εκ τούτου, μπορεί με λεπτομέρεια να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης και να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί, ακόμα και αν αυτές βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία ή είναι εξαιρετικά μικρού μεγέθους. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώσει επιτόπου τις υπάρχουσες ενδοαρθρικές βλάβες, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και αδρανή υλικά. Τα εργαλεία αυτά, είναι πολύ λεπτά, ώστε να εισάγονται στο εσωτερικό της άρθρωσης μέσω της πολύ μικρής τομής με σκοπό να επιτυγχάνεται η ελάχιστη παρέμβαση στους γειτονικούς ιστούς και μην υπάρχουν τραυματισμοί στη γύρω περιοχή.
Ο συνολικός χρόνος της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα και δεν απαιτείται νοσηλεία.
Μετεγχειρητικό στάδιο
Μετά το πέρας της επέμβασης, συνίσταται η χρήση ειδικής ανάρτησης του ώμου, ώστε να ξεκουραστούν οι μύες και να αποφευχθεί η χρήση του χεριού για τις καθημερινές δραστηριότητες. Μετά τις πρώτες μέρες, ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον θεράποντα ιατρό, ώστε να παρακολουθείται η μετεγχειρητική του πορεία. Συμπληρωματικά, είναι σημαντικό να ακολουθηθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε και την γενική κλινική του εικόνα. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπειών προτείνεται από τον ιατρό και εκτελείται σε συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή.
Πιθανές επιπλοκές
Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς μεθόδους για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων στην περιοχή του ώμου, για αυτό και ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πολύ μικρός. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μικροβιακή φλεγμονή του σημείου της επέμβασης, αιμορραγία, οίδημα ή θρόμβωση. Η πιθανότητες για επιπλοκές ελαχιστοποιούνται, δεδομένου ότι ο γιατρός διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, το χειρουργικό τραύμα είναι μικρό και υπάρχει τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών από τον ασθενή.
Ο Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος είναι εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός με πολύχρονη εμπειρία στις Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την αρθροσκόπηση ώμου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.