Τι είναι το σύνδρομο Υμενικής πτυχής;
Το σύνδρομο υμενικής πτυχής δημιουργείται μετά από επαναλαμβανόμενη τριβή του έσω μηριαίου κονδύλου με αποτέλεσμα την υπερτροφία ή την απώλεια της ελαστικότητας.
Συνοδεύεται από πόνο, ενώ η διάγνωσή της πολλές φορές είναι δύσκολη σε αντίθεση με την αντιμετώπισή της.
Εμφανίζεται κυρίως σε παιδία, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης ή άσκησης, όπως τρέξιμο, ποδήλατο ή ανέβασμα σκαλοπατιών. Μπορεί επίσης να προκύψει μετά από τραύμα στο γόνατο.
Ιστορία
Κατά τη διάρκεια του εμβρυϊκού σταδίου υπάρχουν τρεις με τέσσερις αρθρικές πτυχές, που αναπτύσσονται γύρω από την άρθρωση του γόνατος και του επιτρέπουν να λυγίζει και να μετακινείται με ευκολία. Αυτές απορροφώνται συνήθως πριν από τη γέννηση. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, βρέθηκαν υπολείμματα σε ασθενής που είχαν υποβληθεί σε αρθροσκοπική επέμβαση. Το ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι ωστόσο πολύ μικρό.
Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;
Το σύνδρομο υμενικής πτυχής χαρακτηρίζεται κυρίως από πόνο στην έσω πλευρά του γόνατος κατά την κάμψη. Ο πόνος γίνεται πιο έντονος όταν κάνετε απότομες κινήσεις ή γυρίσματα, ανεβαίνετε σκάλες ή κάνετε καθίσματα και κάμψεις.
Περαιτέρω συμπτώματα της πάθησης είναι τα εξής:
- μια αίσθηση πιασίματος ή κλειδώματος στο γόνατο, όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα μετά από αρκετή ώρα
- δυσκολία στο κάθισμα
- ένας ήχος κλικ όταν λυγίζετε ή επεκτείνετε το γόνατο
- αίσθημα αστάθειας κατά το ανέβασμα σκάλας
- πρήξιμο στο γόνατο
- Η υμενική πτυχή προκαλεί προβλήματα όταν είναι ερεθισμένη. Συνήθως διογκώνεται και γίνεται επίπονη. Ο αρχικός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και μελλοντική πάχυνση του ιστού.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνισή του;
Το σύνδρομο υμενικής πτυχής συνήθως προκαλείται από:
- Υπερβολική χρήση του γόνατος
- Επαναλαμβανόμενες ασκήσεις που απαιτούν να λυγίζετε και να ισιώνετε συχνά το γόνατό (π.χ. τρέξιμο, ποδήλατο)
- Τραυματισμός στο γόνατο ή πτώση από ατύχημα
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του συνδρόμου υμενικής πτυχής ξεκινάει με λήψη του ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση. Μέσω της εξέτασης, ο ιατρός θα μπορέσει να προσδιορίσει την περιοχή του πόνου. Η μαγνητική τομογραφία και η ακτινογραφία συστήνεται αρχικά ώστε ο γιατρός να έχει μία καλύτερη εικόνα και δεύτερον σε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια για άλλους τραυματισμούς ή αιτίες που μπορεί να προκαλούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα.
Αν η διάγνωση δείξει υμενική πτυχή, τότε ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας προτείνει αρθροσκόπηση γόνατος για την ταυτόχρονη επιβεβαίωση της διάγνωσης και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ποιοι μέθοδοι θεραπείας υπάρχουν;
Η θεραπεία του συνδρόμου υμενικής πτυχής είναι συνήθως συντηρητική ή χειρουργική.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, λήψη αντιφλεγμονώδους φαρμάκου για τον πόνο και ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να περιλαμβάνουν περπάτημα, ποδήλατο γυμναστικής ή κολύμπι.
Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, σειρά έχει η χειρουργική θεραπεία και πιο συγκεκριμένα η αρθροσκόπηση γόνατος.
Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο γιατρός θα αφαιρέσει την υμενική πτυχή ή θα προσαρμόσει τη θέση της. Μετά την επέμβαση ακολουθεί πρόγραμμα αποθεραπείας για την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος, τη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.
Η περίοδος ανάρρωσης εξαρτάται από παράγοντες, όπως η συνολική υγεία του ασθενούς αλλά και του χειρουργημένου γόνατος.
Ιατρός Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος- Χειρούργος Ορθοπαιδικός
Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή επιθυμείτε μία πιο εξατομικευμένη γνωμάτευση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο ιατρό Δρ.Ελευθέριο Ζαμπάκο, Ορθοπαιδικό Χειρούργο και Τραυματιολόγο, Διευθυντή Τμήματος Ορθοπεδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας και Διευθυντή Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών. Προγραμματίστε άμεσα το ραντεβού σας.