Τι είναι το Σύνδρομο Υποκρωμιακής Προστριβής του Ώμου;
Το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής του ώμου είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή του ώμου. Είναι γνωστό και ως σύνδρομο πρόσκρουσης ή «ώμος του κολυμβητή», καθώς συνήθως εμφανίζεται στους αθλητές κολύμβησης αλλά και σε αθλητές άλλων αθλημάτων όπου απαιτείται η αυξημένη χρήση του ώμου. Ο πόνος ο οποίος προκαλείται είναι αποτέλεσμα προστριβής της κεφαλής του βραχιονίου οστού κάτω από το ακρώμιο και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των στροφικών κινήσεων.
Παράγοντες κινδύνου
Το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εξαρτάται από τις δραστηριότητες του ασθενούς. Σε άτομα μικρότερης ηλικία εμφανίζεται κυρίως μετά από καταπόνηση του ώμου κυρίως λόγω αθλητισμού.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση του συνδρόμου χωρίζονται σε μηχανικά και λειτουργικά.
Τα μηχανικά αίτια εμφανίζονται σε ασθενείς άνω των 40 ετών και μπορεί να είναι για παράδειγμα μια οστική προσεκβολή του ακρώμιου.
Τα λειτουργικά αίτια εμφανίζονται σε ασθενείς κάτω των 40 ετών και μπορεί να είναι για παράδειγμα αστάθεια της άρθρωσης.
Αναλόγως αν το αίτιο είναι μηχανικό ή λειτουργικό, το σύνδρομο χωρίζεται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές,.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;
Στα αρχικά στάδια του συνδρόμου τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια με αποτέλεσμα, οι ασθενείς να μην απευθύνονται στο γιατρό. Ωστόσο μόλις η νόσος εξελιχθεί ο πόνος επιδεινώνεται και εμφανίζεται ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο στην έξω επιφάνεια της ωμικής ζώνης, κατά την ανύψωση και απαγωγή του άνω άκρου και ιδιαίτερα σε κινήσεις που γίνονται με το χέρι πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του συνδρόμου;
Η διάγνωση του συνδρόμου πραγματοποιείται με λήψη του ιστορικού του ασθενούς και κλινική εξέταση. Στη συνέχεια, προτείνονται απεικονιστικές εξετάσεις όπως η απλή ακτινογραφία, ή η μαγνητική τομογραφία ώστε ο υπεύθυνος ορθοπαιδικός να επιβεβαίωση την κατάσταση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου;
Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με τα στάδια στα οποία βρίσκεται η νόσος. Σε αρχικό στάδιο χορηγούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικοθεραπεία και αλλαγή του τρόπου που δραστηριοποιείται ο ασθενής. Σε προχωρημένο στάδιο συνίσταται ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές μέθοδοι. Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία ελάχιστη επεμβατική μέθοδος και μέθοδο εκλογής για τη σύγχρονη λύση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων του ώμου και δη του συνδρόμου της υποκρωμιακής προστριβής. Στόχος είναι να μειωθεί η πρόσκρουση με αύξηση του χώρου υπακρωμιακά και διενερεγείται αρθροσκοπικά.
Μέτρα πρόληψης για την εμφάνιση του συνδρόμου
Ως μέτρα πρόληψης προτείνονται τα εξής:
- Αποφυγή κινήσεων πάνω από το επίπεδο του ώμου
- Ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων του ώμου
Ιατρός Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος- Χειρούργος Ορθοπαιδικός
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική́. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.
Επισκεφθείτε τον Ορθοπεδικό χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο για την έγκαιρη αντιμετώπισή της. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.