Μεταταρσαλγία

[question_page]

μεταταρσαλγία

Πέρα από τα κότσια, που είναι μακράν η συνηθέστερη παθολογία του πρόσθιου άκρου ποδός που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, υπάρχουν και άλλες παθήσεις, όπως η μεταταρσαλγία, που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και κάνουν το καθημερινό περπάτημα μια μικρή επώδυνη περιπέτεια.

Ο όρος μεταταρσαλγία, αναφέρεται στον πόνο στο πέλμα, στο πρόσθιο μέρος του ποδιού κoντά στην βάση των δακτύλων. Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να το λέμε και πτώση μεταταρσίων. Για να καταλάβουμε τα αίτια της μεταταρσαλγίας, θα πρέπει να κατανοήσουμε αρχικά  τη θέση και την ανατομία των μεταταρσίων.

 • Η μεταταρσαλγία συνοδεύει συνήθως τον βλαισό μεγάλο δάκτυλο δηλαδή το κότσι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η εμφάνιση της ακολουθεί μετά από κάποια χρόνια. Πρόκειται για μια συγκεχυμένη έννοια η οποία δεν περιγράφει μια πάθηση, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Ο ορισμός της μεταταρσαλγίας είναι, εντοπισμένο άλγος στην πρόσθια επιφάνεια του πέλματος, το οποίο συνήθως συνοδεύεται και από σκληρίες – υπερκερατώσεις κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων. Οφείλεται  στο γεγονός ότι οι κεφαλές των μεταταρσίων των μικρότερων δακτύλων του ποδιού, αναλαμβάνουν περισσότερο βάρος κατά την βάδιση.

  Που βρίσκονται τα μετατάρσια

  Όταν είμαστε όρθιοι, όταν περπατάμε ή τρέχουμε, τα μπροστινά και κατώτερα τμήματα των μεταταρσίων οστών, δηλαδή οι κεφαλές των μεταταρσίων, δέχονται όλο το βάρος του σώματος. Σύμφωνα με μελέτες, η πίεση που συντελείται, είναι 275% μεγαλύτερη από το σωματικό βάρος.  Έτσι, καθώς η πίεση που δέχονται τα μετατάρσια κατά τη βάδιση και το τρέξιμο δεν είναι ισότιμη, το μεγαλύτερο μέρος αυτής δέχονται και απορροφούν το πρώτο και το δεύτερο μετατάρσιο οστούν.

   

  Τα μετατάρσια και η λειτουργία τους

  Το δεύτερο μετατάρσιο παρουσιάζει  μικρή κινητικότητα και είναι ευάλωτο σε τραυματισμούς, ενώ το πρώτο είναι το μεγαλύτερο από τα μετατάρσια και απορροφά το μεγαλύτερο βάρος της πίεσης. Εκεί, έγκειται ουσιαστικά και το πρόβλημα εκδήλωσης των συμπτωμάτων της μεταταρσαλγίας ως αποτέλεσμα πτώσης κάποιου μεταταρσίου οστού.

  Ποια είναι τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας;

  Η μεταταρσαλγία είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά. Οι ασθενείς αισθάνονται ένα βαθύ και σταθερό άλγος με ή χωρίς καυσαλγία. Η έλλειψη αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πίεση των μεταταρσίων οστών μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή του θυλάκου που καλύπτει τις μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τις σκληρύνσεις και υπερκερατώσεις (κάλους) ως αντίδραση του οργανισμού στα σημεία έντονης πίεσης, αίσθημα καψίματος από την περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή (ισχαιμία) ακόμα και «νεύρωμα Morton» (ανάπτυξη καλοήθους όγκου του δακτυλικού νεύρου, συνήθως στο τρίτο μεσοδακτύλιο διάστημα).

  Σε ποιες κατηγορίες ανθρώπων ενδέχεται να εμφανιστεί η μεταταρσαλγία;

  Η πάθηση εκδηλώνεται σε άνδρες και γυναίκες, από την εφηβική ηλικία και μετά αλλά συνήθως προτιμά τις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα αίτια που την προκαλούν μπορεί να οφείλονται σε ανατομικούς-γενετικούς (δυσαναλογία μήκους των μεταταρσίων οστών, παραμορφώσεις των δακτύλων, κοιλοποδία, πλατυποδία, σύνδρομο Freiberg, δερματικές κερατώσεις,  σωματικό βάρος) και παθολογικούς παράγοντες ή απλά να είναι αποτέλεσμα της ατροφίας του δομικού λίπους του πέλματος ή ιδιοπαθή (έλλειψη προσωπικής φροντίδας).

  Στους παθολογικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να εκδηλώσουν συμπτώματα μεταταρσαλγίας, συγκαταλέγονται οι αρθροπάθειες (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα) και τα μεσοδακτύλια νευρώματα (νεύρωμα Morton).

   

  Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν μεταταρσαλγία;

  Τα συμπτώματα της  μεταταρσαλγίας είναι πιο συνηθισμένα στις μεγαλύτερες γυναίκες και αυτό, βεβαίως, έχει την εξήγησή του, καθώς όσο μεγαλώνουμε, ατροφεί το λίπος που έχουμε στο πέλμα, με αποτέλεσμα «να λεπταίνει ο πάτος του ποδιού μας». Ένας άλλος παράγοντας είναι το ορμονικό προφίλ, καθώς οι γυναίκες λόγω των ορμονών τους έχουν χαλαρότερους συνδέσμους με αποτέλεσμα να οδηγούνται ευκολότερα σε παραμορφώσεις των άκρων.

  Η χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών μεταφέρει το κέντρο βάρους του σώματος στο μπροστινό πόδι, ενώ τα στενά παπούτσια αυξάνουν την πίεση στο μεσόστεο διάστημα των μεταταρσίων. Η μακροχρόνια χρήση τέτοιων υποδημάτων αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας μελλοντικής εμφάνισης συμπτωμάτων πόνου και εκδήλωσης κάποιας παραμόρφωσης του δακτύλου που συνδέεται με το υπό πίεση μετατάρσιο οστό (πτώση μεταταρσίου).

  Αθλητές και κυρίως δρομείς παραπονιούνται συχνά για πόνο στο κάτω μέρος των πελμάτων τους, καθώς δέχονται μεγάλη πίεση κατά την προπόνηση αλλά και στους αγώνες όπου καλύπτουν μεγάλες διαδρομές τρέχοντας ή πραγματοποιώντας άλματα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι οικοδόμοι εξαιτίας της μεγάλης καταπόνησης που δέχονται τα κάτω άκρα κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.

  Τα παχύσαρκα άτομα, τέλος, έχουν μεγάλες πιθανότητες εκδήλωσης συμπτωμάτων καθώς αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η πίεση που δέχονται τα μετατάρσια.

  Σε ποιους παράγοντες οφείλεται;

  Η μεταταρσαλγία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
  Συνήθως όμως διαχωρίζουμε 3 κύριες κατηγορίες.

  1) Μηχανική μεταταρσαλγία

  Προκαλείται από ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του πρόσθιου άκρου ποδός. Συχνότερη αιτία είναι, η ανύψωση και στροφή της κεφαλής του 1ου μεταταρσίου, που φυσιολογικά παίρνει και το περισσότερο βάρος, κατά την ανάπτυξη του βλαισού μεγάλου δακτύλου.
  Εμφανίζεται είτε στο ενδιάμεσο στάδιο βάδισης, είτε στο στάδιο ώθησης.

  2) Μετατραυματική ή Ιατρογενής Μεταταρσαλγία

  Αυτή μπορεί να οφείλεται, στην μεταβολή του μήκους κάποιου μεταταρσίου μετά από κάποιο κάταγμα ή μια χειρουργική επέμβαση.

  3) Δευτεροπαθής μεταταρσαλγία

  Στην περίπτωση αυτή, η μεταταρσαλγία εμφανίζεται, σαν αποτέλεσμα μιας ανατομικής μεταβολής στην περιοχή των μεταταρσίων. Τέτοια μεταβολή μπορεί να είναι η υποστροφή του λίπους του πέλματος, η χαλάρωση ή η ρίκνωση των συνδέσμων και των τενόντων της περιοχής των μεταταρσίων ή η υπερτονία που εμφανίζεται στο πέλμα εξαιτίας κάποιας νευρολογικής, μεταβολικής ή φλεγμονώδους πάθησης.

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας;

  Η μεταταρσαλγία αναπτύσσεται σταδιακά. Συνήθη συμπτώματα είναι το βαθύ και σταθερό άλγος με ή χωρίς καυσαλγία. Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι σημαντική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή του θυλάκου που καλύπτει τις μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις. Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτή την κατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει αίσθημα καψίματος από την περιορισμένη κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή (ισχαιμία) ακόμα και «νεύρωμα Morton».

   

  Πως θεραπεύεται η μεταταρσαλγία; 

  Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την άμεση αντιμετώπιση της πάθησης. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διαδερμικής χειρουργικής των Κάτω Άκρων.

  Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματιολόγος Ελευθέριος Ζαμπάκος, μέλος της Γαλλικής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής (AFCP) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής (ΕFAS), διαθέτει μετεκπαίδευση και εξειδίκευση στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική των κάτω άκρων και σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία του στον τομέα αυτό, μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας για την περίπτωσή σας.

  Επισκεφθείτε τον Ορθοπεδικό χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο για την έγκαιρη αντιμετώπισή της. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταταρσαλγία, ο ιατρός βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας.


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ

Επιλογές Απορρήτου

Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας συγκατάθεσης και να προσδιορίσετε με ποιους τρόπους θέλετε να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας σύμφωνα με τους παρακάτω σκοπούς. Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας για εμάς, ανεξάρτητα από αυτές για τους τρίτους συνεργάτες μας. Κάθε σκοπός συνοδεύεται από μια περιγραφή, ώστε να γνωρίζετε με ποιους τρόπους χρησιμοποιούμε, εμείς και οι συνεργάτες μας, τα δεδομένα σας.

Για λόγους απόδοσης και ασφάλειας χρησιμοποιούμε το Cloudflare
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
Το Cloudflare χρησιμοποιεί τα cookies _cflb, _cf_bm και _cfduid για να μεγιστοποιήσει τους πόρους δικτύου, να διαχειριστεί την επισκεψιμότητα και να προστατεύσει τους ιστότοπους των πελατών μας από κακόβουλη επισκεψιμότητα.

 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε το προσαρμοσμένο περιεχόμενο.

 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τον κώδικα παρακολούθησης του Google Analytics.
Το Google Analytics είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστοτόπου να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Καθώς ένας χρήστης περιηγείται σε ιστοσελίδες, το Google Analytics παρέχει ετικέτες JavaScript (βιβλιοθήκες) για τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων για την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τη σελίδα που έχει δει ο χρήστης, για παράδειγμα, η διεύθυνση URL της σελίδας. Οι βιβλιοθήκες JavaScript του Google Analytics χρησιμοποιούν τα cookies HTTP για να "θυμούνται" τι έχει κάνει ένας χρήστης σε προηγούμενες σελίδες / αλληλεπιδράσεις με τον ιστότοπο.

 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις γραμματοσειρές Google.
Οι Γραμματοσειρές Google καταγράφουν αρχεία των CSS και των αιτημάτων αρχείων γραμματοσειράς και η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα διατηρείται ασφαλής. Οι συνολικοί αριθμοί χρήσης παρακολουθούν πόσο δημοφιλείς οικογένειες γραμματοσειρών είναι και δημοσιεύονται στη σελίδα αναλυτικών στοιχείων. Χρησιμοποιούμε δεδομένα από τον ανιχνευτή ιστού της Google για να εντοπίσουμε ποιοι ιστότοποι χρησιμοποιούν γραμματοσειρές Google. Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται και είναι προσβάσιμα στη βάση δεδομένων BigQuery της γραμματοσειράς Google. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγει η Google και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και διασφαλίζεται, ανατρέξτε στην Πολιτική Απορρήτου της Google.

 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τους Χάρτες Google.
Για τους χρήστες του API Χάρτας Ενσωμάτωσης Χαρτών, η Google χρησιμοποιεί ανώνυμα cookies για να καθορίσει τον αριθμό μοναδικών χρηστών του API. Η Google συγκεντρώνει επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους τύπους λειτουργιών που χρησιμοποιούνται από το προϊόν των Χαρτών.


Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις ενσωματώσεις βίντεο.
Οι πάροχοι των βίντεο (π.χ. YouTube, Vimeo) μπορεί να συλλέγουν δεδομένα για τους χρήστες και να κάνουν καταγραφή πληροφοριών που βοηθά να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Ενεργοποιώντας τις ενσωματώσεις βίντεο, αποδέχεστε τους όρους χρήσης που αναφέρει κάθε πάροχος στη στην πολιτική απορρήτου του.

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.