Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;
Το σώμα μας παράγει υαλουρονικό οξύ. Είναι μέρος του υγρού που συμβάλλει στη λίπανση και την ενυδάτωση των αρθρώσεών μας και διατηρεί την ομαλή τους λειτουργία. Όταν έχετε οστεοαρθρίτιδα, το υαλουρονικό οξύ στην προσβεβλημένη άρθρωση μειώνεται, οδηγώντας σε πόνο και δυσκαμψία. Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος ενισχύουν το ήδη υπάρχον που παράγει φυσικά το σώμα.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής του;
Ο βασικός μηχανισμός κάκωσης του κατάγματος ωλεκράνου είναι η πτώση του ασθενούς πάνω στον αγκώνα. Το κάταγμα ενδέχεται να συμβεί είτε ο αγκώνας είναι τεντωμένος είτε λυγισμένος. Στην περίπτωση όπου η πτώση πραγματοποιείται πάνω σε τεντωμένο χέρι, το κάταγμα προκαλείται από την απότομη σύσπαση του τετρακεφάλου μυός. Επίσης, ένα άμεσο χτύπημα στην περιοχή του αγκώνα με βαρύ αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει κάταγμα.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το κάταγμα ωλεκράνου;
Τη στιγμή του τραυματισμού ο ασθενής αισθάνεται έναν ξαφνικό και έντονο πόνο στην περιοχή του αγκώνα. Ο πόνος αυτός συνοδεύεται από αδυναμία κίνησης του αγκώνα και από άλλα συμπτώματα όπως:
- Έντονο οίδημα στην περιοχή του αγκώνα.
- Εκδήλωση ευαισθησίας κατά το άγγιγμα.
- Εκδήλωση πόνου κατά την απόπειρα περιστροφής του αντιβραχίου.
- Εκχυμώσεις.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του κατάγματος ωλεκράνου πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.
Κατά την κλινική εξέταση ελέγχεται όλο το εύρος κίνησης του τραυματισμένου άκρου, καθώς ενδέχεται να συνυπάρχουν και άλλοι τραυματισμοί. Τέλος, μέσω μιας απλής ακτινογραφίας μπορεί να επιβεβαιωθεί η αρχική διάγνωση. Σε σοβαρότερα περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται αποκλειστικά χειρουργικά, συνιστάται αξονική τομογραφία στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου.
Πώς αντιμετωπίζεται ένα κάταγμα ωλεκράνου;
Η αντιμετώπιση των καταγμάτων ωλεκράνου εξαρτάται από τη σοβαρότητά τους, εάν είναι παρεκτοπισμένα ή απαρεκτόπιστα και από το εάν υπάρχουν συνοδές κακώσεις. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά του κατάγματος η θεραπεία ενδέχεται να είναι συντηρητική ή χειρουργική.
Τα απαρεκτόπιστα κατάγματα ωλεκράνου αντιμετωπίζονται συντηρητικά με ακινητοποίηση του αγκώνα με γύψο τουλάχιστον για τέσσερις εβδομάδες. Απαγορεύεται η άρση βαριών αντικειμένων και με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει σε πρώιμη κινητοποίηση του άκρου. Όμως, τα απαρεκτόπιστα κατάγματα ωλεκράνου είναι σπάνια, καθώς στην πλειονότητά τους είναι παρεκτοπισμένα.
Τα παρεκτοπισμένα κατάγματα αντιμετωπίζονται χειρουργικά με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση. Οι χειρουργικές μέθοδοι μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η αποκατάσταση του εκάστοτε κατάγματος είναι οι κάτωθι:
- Οστεοσύνθεση με ταινία ελκυσμού: εφαρμόζεται σε εγκάρσια κατάγματα με τη χρήση δύο παράλληλων βελονών Kirschner σε συνδυασμό με σύρμα.
- Οστεοσύνθεση με πλάκα και κοχλίες: είναι κατάλληλη για συντριπτικά κατάγματα, για κατάγματα που συνοδεύονται από εξαρθρήματα και για λοξά κατάγματα.
Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας;
Στη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, ένας τύπος τεχνητού υαλουρονικού εγχέεται στον χώρο των αρθρώσεων. Η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ ανακουφίζει τον φθαρμένο χόνδρο, μειώνει τον πόνο και έτσι βελτιώνει τη λειτουργία της άρθρωσης χωρίς παρενέργειες. Ανάλογα με τον τύπο υαλουρονικού που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός, μπορεί να κάνετε μία μόνο ένεση ή τρεις έως πέντε ενέσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας μεταξύ τους.
Η ένεση χορηγείται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους τύπους. Πρώτα, ο γιατρός καθαρίζει την περιοχή. Εάν είναι πρησμένη με περίσσεια υγρού, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ένα τοπικό παυσίπονο και στη συνέχεια να εισάγει μια βελόνα στην άρθρωση για να αφαιρέσει το περίσσευμα του υγρού. Με την ίδια βελόνα ακόμα στη θέση της, ο γιατρός μπορεί να εγχύσει το υαλουρονικό οξύ στην άρθρωση. Μετά την ένεση, δεν θα πρέπει να κάνετε έντονες δραστηριότητες με βάρος για μία ή δύο ημέρες.
Οι πιο συχνές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι ελάχιστος πόνος στο σημείο της έγχυσης και μικρή συσσώρευση αρθρικού υγρού. Αυτές βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες.
Πλεονεκτήματα
Παρόλο που η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν μπορεί να επιφέρει πλήρη ίαση μπορεί να ανακουφίσει από ενοχλήσεις σε διάφορες παθήσεις των αρθρώσεων με σημάδια φθοράς του χόνδρου και στις περισσότερες περιπτώσεις να καθυστερήσει σημαντικά την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.
Πιο συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
- Ανακούφιση από την πόνο
- Βελτίωση της κινητικότητας
- Ελάχιστες παρενέργειες
Ποιος είναι κατάλληλος για αυτήν τη θεραπεία;
Δεν υπάρχει ακριβής πρόβλεψη στο ποιος θα επωφεληθεί από τις ενέσεις υαλουρονικού οξέος. Πολλοί γιατροί τις χορηγούν σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, των οποίων τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με παυσίπονα ή μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως η θερμότητα ή ο πάγος.
Οι ενέσεις υαλουρονικού δοκιμάζονται επίσης συχνά από άτομα που δεν μπορούν να πάρουν παυσίπονα όπως η ακεταμινοφαίνη, ή η ιβουπροφαίνη ή δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Αποτελέσματα
Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος αποτελούν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων. Αυτό γιατί προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο, αποκατάσταση της κινητικότητας και άμεση επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητες του χωρίς παρενέργειες. Αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για πολλούς. Όμως, η συμβουλή ενός ορθοπαιδικού είναι απαραίτητη, για να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα της θεραπείας σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση ασθενή.
Εάν υποφέρετε από ορθοπαιδικά προβλήματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό και Τραυματολόγο Ελευθέριο Ζαμπάκο. Κλείστε το ραντεβού σας και αντιμετωπίστε το πρόβλημά σας άμεσα και αναίμακτα με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους όπως αυτή της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ.