Παραμορφώσεις των μικρών δακτύλων του ποδιού
Eλευθεριος Ι. Ζαμπακος - Ορθοπαιδικος Χειρουργος

Πέρα από τα κότσια, που είναι μακράν η συνηθέστερη παθολογία του πρόσθιου άκρου ποδός που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση, υπάρχουν και άλλες παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και κάνουν το καθημερινό περπάτημα μια μικρή επώδυνη περιπέτεια.

 • Οι παραμορφώσεις  των μικρών δακτύλων του ποδιού διακρίνονται σε σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία, πληκτροδακτυλία και κλινοδακτυλία που είναι απόκλιση του δακτύλου προς το μεγάλο ή το μικρό δάκτυλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οδηγούν στην δημιουργία υπερκερατώσεων είτε στην ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, είτε στην πελματιαία επιφάνεια της ονυχοφόρου φάλαγγας του δακτύλου. Η υπερκεράτωση οφείλεται στην αυξημένη τριβή του δέρματος του ποδιού στα παπούτσια ή στο πέλμα τους.

  Τα μικρά δάκτυλα του ποδιού έχουν τρεις αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις αυτές είναι από το κέντρο προς την περιφέρεια, η μεταταρσοφαλαγγική (ΜΤΦ), η εγγύς φαλαγγοφαλαγγική (εγγύς ΦΦ) και η άπω φαλαγγοφαλαγγική (άπω ΦΦ).

  Στην σφυροδακτυλία, η  ΜΤΦ είναι σε έκταση, η εγγύς ΦΦ είναι σε κάμψη και η άπω ΦΦ είναι σε πάλι σε έκταση.

  Στην γαμψοδακτυλία, η ΜΤΦ είναι σε έκταση, η εγγύς ΦΦ είναι σε κάμψη και η άπω ΦΦ είναι σε πάλι σε κάμψη.

  Στην πληκτροδακτυλία, η ΜΤΦ είναι σε ήπια έκταση, η εγγύς ΦΦ είναι ουδέτερη και η άπω ΦΦ είναι σε κάμψη.

  Στους περισσότερους ασθενείς που επισκέπτονται τον γιατρό, οι παραμορφώσεις αυτές είναι παγειωμένες και δεν μπορούν να διορθωθούν παρά μόνο χειρουργικά. Η διαδερμική χειρουργική προσφέρει μια αξιόπιστη, ανώδυνη και αποτελεσματική λύση, με γρήγορη αποκατάσταση και δυνατότητα κινητοποίησης του ασθενούς καθ’ όλη την διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδο


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ