Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι ένα από τα συχνότερα σύνδρομα υπέρχρησης. Η πρώτη αναφορά του έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ως επικονδυλίτιδα του αγκώνα χαρακτηρίζεται η φλεγμονή που υπάρχει στους μύες και τους τένοντες του αντιβραχίου, στο ύψος της περιοχής του αγκώνα. Η ύπαρξη αυτής της φλεγμονής μπορεί να επηρεάσει είτε τους εκτείνοντες τένοντες (έξω επικονδυλίτιδα) είτε τους καμπτήρες τένοντες του αγκώνα (έσω επικονδυλίτιδα). Παρά το γεγονός ότι η έξω επικονδυλίτιδα, ονομάζεται και «αγκώνας του τενίστα», η μειοψηφία των ασθενών ασχολείται με το τένις. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που κάνουν χρονίως επαναλαμβανόμενες κινήσεις έκτασης, κάμψης ή στροφής του καρπού τους, όπως χείριστες μηχανημάτων, δακτυλογράφοι, χείριστες ηλεκτρονικού υπολογιστή και χειρώνακτες. Σε κάποιες περιπτώσεις η επικονδυλίτιδα παρουσιάζεται μετά από κάποιον τραυματισμό ή έντονη καταπόνηση.
Οι κυριότεροι μύες που εκτείνουν ή κάμπτουν τον καρπό ξεκινούν από την περιοχή των επικονδύλων του βραχιόνιου. Ο πόνος της επικονδυλίτιδας εντοπίζεται λίγο πιο κάτω από την περιοχή αυτή.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της επικονδυλίτιδας;
Η επικονδυλίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στον έξω επικόνδυλο των ατόμων σε παραγωγική ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται συχνότερα στο επικρατές χέρι σε αναλόγια 5 προς 1.
Μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν αρκετοί επιβαρυντικοί παράγοντες:
- Η καταπόνηση με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, για πάνω από δύο συνεχόμενες ώρες την ημέρα
- Ο χειρισμός εργαλείων, βαρύτερων του 1ος κιλού.
- Ο χειρισμός αντικειμένων με βάρος άνω των 20 κιλών για άνω των 15/ 20 φορές ανά ημέρα
- Η έλλειψη ελαστικότητας στους μύες
- Η υπέρχρηση
- Η ανεπάρκεια του μυϊκού συστήματος
- Η ηλικία
- Η αφυδάτωση
- Η γενικότερη υπέρχρηση του άκρου με επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει η πάθηση;
Το κύριο σύμπτωμα που εμφανίζεται στην πάθηση της επικονδυλίτιδας είναι ο πόνος στην περιοχή του αγκώνα ή και 2 cm περιφερικότερα, οποίος μπορεί να ακτινοβολεί κατά μήκος του αντιβραχίου μέχρι τον καρπό. Άλλα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
- Η αδυναμία στον καρπό, όταν ο ασθενής πιάνει ένα αντικείμενο
- Πόνος κατά την έκταση του καρπού υπό αντίσταση
- Περιορισμός στο εύρος κίνησης του αγκώνα ή και του καρπού
- Το μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών
- Στις προχωρημένες περιπτώσεις, οίδημα στην περιοχή του επικονδύλου
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της πάθησης;
Η διάγνωση πραγματοποιείται, συνήθως, μέσω της κλινική εξέτασης από τον Ορθοπαιδικό και της λήψης λεπτομερούς ιστορικού. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει τεστ τοπικής ευαισθησίας, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα.
Σε περίπτωση που ο ιατρός επιθυμεί να αποκλείσει άλλες παθήσεις, θα ζητήσει από τον ασθενή να προβεί σε παρακλινικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν :
- Τη μαγνητική τομογραφία (αυχενοπάθεια)
- Την ακτινογραφία (αρθρίτιδα)
- Τον υπέρηχο (θλάση)
- Το ηλεκτρομυογράφημα (σύνδρομο διασταύρωσης)
Πώς αντιμετωπίζεται η επικονδυλίτιδα;
Στόχος είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η επαναφορά στις προηγούμενες δραστηριότητες.
Σε πρώτο χρόνο, ο Ορθοπαιδικός θα συστήσει στον ασθενή ανάπαυση και παγοθεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα σταματήσει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα ή χειρωνακτική εργασία για όσες εβδομάδες του συστήσει ο ιατρός. Παράλληλα, θα του χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη κι αναλγητικά φάρμακα, ώστε να υποχωρήσει ο πόνος και να μειωθεί οποιοδήποτε οίδημα έχει παρουσιαστεί.
Η χρήση ειδικού ιμάντα, συνιστάται σε ασθενείς που βρίσκονται σε πιο προχωρημένη κατάσταση, μαζί με κάποιο ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ειδικά μηχανήματα, ώστε να επαναφέρει τους μύες στην προγενέστερη κατάσταση.
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, μπορεί να προτείνει μια ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους παράγοντές ή κορτιζόνη. Η θεραπεία αυτή μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να συνοδευτεί από ένα πρόγραμμα διατάσεων ώστε να μην υπάρξει υποτροπή.
Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται σπάνια και μόνο μετά από μια περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, με αδιάλυτα συμπτώματα. Έγκειται στην αφαίρεση των προσβεβλημένων μυών και τενόντων.
Για την ολοκληρωμένη, ωστόσο, αποκατάσταση του αγκώνα θα χρειαστεί μερική ακινησία της άρθρωσης για τουλάχιστον 2 μήνες.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική́ και σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία του στον τομέα αυτό, μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας για την περίπτωσή σας.. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με την πάθησης της Επικονδυλίτιδας του Αγκώνα, απευθυνθείτε στο έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο.