Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;
Η ωλένια νευρίτιδα είναι φλεγμονή του ωλένιου νεύρου στον βραχίονα που οδηγεί σε μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι. Προκαλείται λόγω έντονης πίεσης και ερεθισμού του ωλένιου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα και συγκεκριμένα στην εσωτερική πλευρά του. Συγκεκριμένα, το ωλένιο νεύρο ελέγχει τους περισσότερους μικρούς μύες στο χέρι που βοηθούν στις λεπτές κινήσεις και μερικούς από τους μεγαλύτερους μύες στο αντιβράχιο που συντελούν στο σταθερό κράτημα της άκρας χείρας.
Αιτίες εμφάνισης ωλένιας νευρίτιδας
Η ωλένια νευρίτιδα προκαλείται συνήθως από δραστηριότητες που ασκούν σταθερή πίεση στο ωλένιο νεύρο στον αγκώνα ή τον καρπό. Επίσης μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις στον αγκώνα ή τον καρπό και συχνή τριβή του σημείου.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στον αγκώνα, πόνο στο αντιβράχιο, μούδιασμα και αδυναμία των χεριών. Επίσης μπορεί να προκληθεί εξασθένηση της λαβής και δυσκολία στον συντονισμό των δακτύλων (όπως η πληκτρολόγηση ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου). Επιπλέον, εμφανίζεται διακοπτόμενο ή συνεχές μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στον παράμεσο και στο μικρό δάχτυλο, το οποίο οξύνεται όταν ο αγκώνας λυγίζει.
Εάν το νεύρο είναι πολύ συμπιεσμένο ή έχει συμπιεστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανιστεί μη αναστρέψιμη μυϊκή ατροφία στο χέρι. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή εάν εμφανίζονται για περισσότερες από έξι εβδομάδες.
Πώς διεκπεραιώνεται η διάγνωση της ωλένιας νευρίτιδας;
Ο ορθοπεδικός θα ρίξει μια ματιά στα συμπτώματά και θα εξετάσει τον αγκώνα και το χέρι σας για να προσδιορίσει ποιο νεύρο συμπιέζεται και σε ποιο ακριβώς σημείο. Ο ορθοπεδικός επίσης θα εξετάσει:
- Εάν το ωλένιο νεύρο μετατοπίζεται από την κανονική θέση, όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος.
- Αν το νεύρο είναι ερεθισμένο χτυπώντας πάνω στις απολήξεις του. Εάν είναι ερεθισμένο, γίνεται αισθητό ένα «τσίμπημα» στο μικρό και στο παράμεσο δάχτυλο.
- Επίσης θα ελεγχθεί η κίνηση στον αυχένα, τον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό για να διαπιστωθεί εάν διαφορετικές θέσεις του χεριού θα προκαλέσουν συμπτώματα.
Θεραπεία Ωλένιας Νευρίτιδας
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές χειρουργικής και μη χειρουργικής θεραπείας. Αρχικά ο ορθοπεδικός θα ακολουθήσει μία συντηρητική θεραπεία, εφόσον η ωλένια νευρίτιδα έχει προκαλέσει ελάχιστη έως καθόλου μυϊκή απώλεια. Εάν η μυϊκή απώλεια είναι σοβαρή ή εάν οι μη χειρουργικές θεραπείες δεν έχουν βοηθήσει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αποκατάσταση.
Συντηρητική αντιμετώπιση:
- Ξεκούραση του σημείου και αποφυγή έκτασης του αγκώνα και εκτεταμένης άρσης βάρους. Ενδεχομένως να προταθεί και η χρήση νάρθηκα.
- Χορηγία μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής, η οποία θα συντελέσει στη μείωση του οιδήματος γύρω από το νεύρο.
- Μπορεί επίσης να συνιστώνται ασκήσεις νευρικής ολίσθησης. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν το ωλένιο νεύρο να γλιστρήσει μέσω του αυλακιού στον αγκώνα στον καρπό, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ακαμψίας στο χέρι και τον καρπό.
Χειρουργική αντιμετώπιση:
Πρόσθια μεταφορά ή αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου. Αυτή η διαδικασία, θα διορθώσει τη θέση του νεύρου εάν έχει μετατοπιστεί πίσω από την οστέινη κορυφογραμμή του έσω επικονδύλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το νεύρο μετακινείται είτε κάτω από το δέρμα και το λίπος, αλλά πάνω από τον μυ (υποδόρια μετάθεση), κάτω από τον μυ (υπομυϊκή μεταφορά), είτε μέσα στον μυ (ενδομυϊκή μεταφορά).
Εσωτερική επικονδυλεκτομή: Σε αυτή τη διαδικασία αφαιρείται μέρος του έσω επικονδύλου, απελευθερώνοντας το νεύρο. Αυτή η τεχνική εμποδίζει το νεύρο να πιαστεί στην οστική ράχη του έσω επικονδύλου και να τεντωθεί όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος.
Με οποιαδήποτε ένδειξη συμπτώματος ωλένιας νευρίτιδας που δεν υποχωρεί, επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Ελευθέριο. Ι. Ζαμπάκο. Και κλείστε ραντεβού για μία εξατομικευμένη διάγνωση και άμεση αποκατάσταση του εκφυλισμένου σημείου.