fbpx
Γάγγλιο
Eλευθεριος Ι. Ζαμπακος - Ορθοπαιδικος Χειρουργος

Την δεκαετία του 60, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου έφερε την επανάσταση στην ορθοπεδική. Οι φθαρμένες αρθρώσεις μπόρεσαν να αντικατασταθούν από μεταλλικές επιφάνειες, χαμηλής τριβής, που επέτρεπαν το πλήρες και ανώδυνο εύρος κίνησης. Έτσι ασθενείς καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια ή στο κρεβάτι, μπόρεσαν να βγουν από το σπίτι και να ενσωματωθούν ξανά στην κοινωνία. Από τότε, οι εξελίξεις που ακολούθησαν, είναι καθημερινές και συχνά επαναστατικές. Έχουν αναπτυχθεί εμφυτεύματα με ιδιαίτερες δυνατότητες το καθένα, τα οποία είναι εξατομικευμένα για επιμέρους παθήσεις (οστεοαρθρίτιδα, δυσπλασία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεονέκρωση κ.α.) καθώς και ανατομικές παραλλαγές των οστών. Επίσης έχουν αναπτυχθεί υλικά με πολύ χαμηλό δείκτη τριβής, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Σήμερα η νέα επανάσταση της ορθοπεδικής είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ή MIS (Minimal Invasive Surgery). Η αρχή έγινε με τις αρθροσκοπικές επεμβάσεις, αλλά η δυνατότητα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, διευρύνεται συνεχώς.
Με την τεχνική A.M.I.S καταφέρνουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής του ισχίου, ενώ διατηρούμε την ακρίβεια με την οποία τοποθετούνται τα υλικά μέσα από τεχνικές που απαιτούν μεγαλύτερες τομές και αποκόλληση μυών.

 • Το γάγγλιο μπορεί να είναι επώδυνο, ή να πιέζει το μέσο ή το ωλένιο νεύρο προκαλώντας μουδιάσματα ή αδυναμία στα δάχτυλα. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα συμπτώματα δεν εξελίσσονται, δηλαδή δεν γίνονται όλο και χειρότερα.
  Τα εσωτερικά γάγγλια μπορεί να προκαλούν εντονότερη συμπτωματολογία παρά το μικρότερο μέγεθος τους.

 • Η διάγνωση γίνεται από τον ορθοπεδικό και βασίζεται στην λήψη ιστορικού, σε κλινικές δοκιμασίες, και μερικές φορές στην λήψη ακτινογραφιών για να αποκλειστεί η ύπαρξη αρθρίτιδας ή ο όγκος των οστών.

  • Από το ιστορικό διερευνάται αν το γάγγλιο αυξομειώνεται σε μέγεθος.
  • Κατά την ψηλάφηση του χεριού, ο γιατρός, μπορεί να διαπιστώσει την σύσταση του γαγγλίου, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούμε φωτισμό για να δούμε αν είναι φωτοδιαπερατό.
  • Στα εσωτερικά γάγγλια μπορεί να χρειαστούμε υπέρηχο ή μαγνητική (MRI) για τον εντοπισμό τους.
 • Ουσιαστικά, οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν στην αντιμετώπιση τους είναι:
  Τα γάγγλια έχουν μεγάλο ποσοστό επανεμφάνισης, δηλαδή υποτροπής.

  • Αισθητικοί
  • Πόνος από την πίεση των νεύρων ή από την τριβή των τενόντων

  Η λογική της συντηρητικής αντιμετώπισης είναι η παρακολούθηση της πορείας του γαγγλίου ή η προσπάθεια της αναρρόφησης και ρήξης του με βελόνα.

 • Εάν η αρχική συντηρητική αγωγή αποτύχει, τότε σειρά έχει η χειρουργική αντιμετώπιση.
  επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε πλήρως εξοπλισμένη κλινική. Διαρκεί συνήθως γύρω στα 30 λεπτά.
  Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική και φεύγει συνήθως αμέσως μετά για το σπίτι του. Οι κινήσεις των δακτύλων ενθαρρύνονται από την πρώτη στιγμή.
  Η πρώτη αλλαγή γίνεται στο ιατρείο μετά από δύο μέρες, όταν και τοποθετείται μια πιο ελαφριά επίδεση. Τα ράμματα αφαιρούνται στις δύο εβδομάδες στο ιατρείο
  Στην δουλειά επανέρχεστε σχεδόν αμέσως μετά, όταν έχει υποχωρήσει ο πόνος και έχετε ανακτήσει την δύναμη του καρπού

  • Όπως και σε κάθε χειρουργείο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μικροβιακής επιμόλυνσης. Κάτι τέτοιο όμως είναι σπάνιο και αντιμετωπίζεται με επιτυχία με την βοήθεια αντιβιοτικών φαρμάκων
  • Μια μικρή ευαισθησία πάνω στην χειρουργική τομή υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου
  • Στα γάγγλια πάντα υπάρχει η πιθανότητα της επανεμφάνισης τους στο ίδιο ή σε διαφορετικό σημείο.

Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ