Σύνδρομο πρόσκρουσης
Το σύνδρομο πρόσκρουσης ή πιο σωστά το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης είναι ένα μηχανικό πρόβλημα, το οποίο εντοπίζεται στην κίνηση του ισχίου και την πρόσκρουση του στην κοτύλη της λεκάνης. Πιο συγκεκριμένα η κεφαλή ή ο αυχένας του μηριαίου, προσκρούει πάνω στον επιχείλιο χόνδρο της κοτύλης. Αποτέλεσμα αυτού του συνεχούς τραυματισμού είναι είτε η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου ή η σταδιακή ανάπτυξη οστεόφυτων στην περιφέρεια της κοτύλης. Η πάθηση πρωτοπεριγράφηκε το 2003 από τον Γερμανό καθηγητή Ganz ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελβετία.
Η πρόσκρουση του ισχίου οφείλεται συνήθως σε ανατομικές ανωμαλίες στην περιοχή του ισχίου. Ένα παράδειγμα είναι η παραμόρφωση Cam η οποία είναι συχνή στους άνδρες. Ο όρος έρχεται από την λέξη «camshaft» εκκεντροφόρο και θέλει να δείξει ότι έχουμε έκκεντρη παραμόρφωση του αυχένα, με αποτέλεσμα αυτή η διόγκωση να προσκρούει στην κοτύλη. Μια άλλη περίπτωση είναι η υπερτροφική κοτύλη, δίκην «δαγκάνας» όπου έχουμε μια βαθιά κοτύλη με αποτέλεσμα το ισχίο να έχει περιορισμένη κίνηση.
Συνήθως το 70 με 80% των ασθενών με σύνδρομο πρόσκρουσης έχουν μικτή εικόνα. Δηλαδή έχουν σε κάποιο βαθμό και από τις δύο παραμορφώσεις. Είναι λογικό λοιπόν να συμπεράνουμε ότι χρειάζεται ο συνδυασμός παραμορφώσεων για να έχουμε κλινική εικόνα του συνδρόμου πρόσκρουσης.
Τα κυριότερα συμπτώματα στο σύνδρομο πρόσκρουσης
Το σύνδρομο πρόσκρουσης μπορεί να είναι ασυμπτωματικό. Υπολογίζεται ότι 30% του γενικού πληθυσμού έχει απεικονιστικά σύνδρομο πρόσκρουσης χωρίς να έχει κλινικά συμπτώματα.
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν κλινική συμπτωματολογία, είναι συνήθως, νεαροί ενήλικες που παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κυμαίνονται από μια απλή δυσκαμψία του ισχίου μέχρι πόνο και περιορισμό της κίνησης. Άλλα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με σύνδρομο πρόσκρουσης, είναι ο πόνος κατά την κάμψη, απαγωγή ή την έσω στροφή του μηριαίου και το αναφερόμενο αίσθημα αναπήδησης ή κλειδώματος του ισχίου.
Η συνεχής πρόσκρουση του μηριαίου στην κοτύλη, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε βλάβη του επιχείλιου χόνδρου, αλλά και του χόνδρου της κοτύλης με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.
Παράγοντες Κινδύνου
Καθώς η αναγνώριση του συνδρόμου πρόσκρουσης σαν παθολογική οντότητα είναι σχετικά πρόσφατη, η γνώση μας για αυτό είναι σχετικά περιορισμένη. Όλα τα δεδομένα όμως συγκλίνουν στο ότι είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι ενδογενείς και εξωγενείς.
Στους ενδογενείς παράγοντες συγκαταλέγονται:
- Οι μορφολογικέςς ιδιαιτερότητες του αυχένα (CAM) ή της κοτύλης (δαγκάνα).
Στους εξωγενείς περιλαμβάνονται:
- Η πώρωση κατάγματος ισχίου σε μη ανατομική θέση.
- Η ιατρογενής, που οφείλεται σε χειρουργική υπερδιόρθωση παθήσεων του ισχίου.
- Ιστορικό επιφυσιολίσθησης ή νόσου των Legge Calve Perthes.
- Έντονη καταπόνηση του ισχίου σε ακραίες θέσεις κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
- Πως γίνεται η διάγνωση στο σύνδρομο πρόσκρουσης
Η βασική εξέταση στο σύνδρομο πρόσκρουσης είναι οι Προσθιοπίσθιες και Βατραχοειδείς ακτινογραφίες του ισχίου, που μπορούν να αναδείξουν την ανατομική μορφολογία της περιοχής. Σε δεύτερο χρόνο ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια Αξονική Τομογραφία με ανασύνθεση 3D. Η εξέταση αυτή μπορεί να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την μορφολογία του αυχένα ή της κεφαλής του μηριαίου καθώς και του χόνδρου της κοτύλης.
Τέλος η Μαγνητική Τομογραφία μπορεί να μας δώσει πληροφορίες, όπως το οστικό οίδημα και την μορφολογία της περιοχής του μηριαίου και της κοτύλης αλλά και την κατάσταση των μαλακών μορίων όπως του επιχείλιου χόνδρου.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση στο σύνδρομο προόσκρουσης αρχικά είναι συντηρητική. Περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, αναλγητική ή αντιφλεγμονώδη αγωγή και ανάπαυση, δηλαδή αποχή από δραστηριότητες που προκαλούν πόνο. Αν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, ο ασθενής σε συνεννόηση με τον γιατρό του, μπορεί να δοκιμάσει ενδοαρθρικές εγχύσεις με την καθοδήγηση ιατρικού υπερήχου. Στις εγχύσεις χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ ή κορτιζόνη. Η φυσικοθεραπεία έχει στόχο την μυϊκή ενδυνάμωση, την βελτίωση του εύρους κίνησης του ισχίου και την καλύτερη αιμάτωση των μυών της περιοχής.
Η αρθροσκόπηση ισχίου είναι η συνηθέστερη επιλογή αντιμετώπισης για το σύνδρομο πρόσκρουσης. Ο στόχος της αρθροσκόπησης είναι η αναδιαμόρφωση της κεφαλής/αυχένα του μηριαίου, η κοτυλοπλαστική ή η επιδιόρθωση του επιχείλιου χόνδρου.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική́. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με το Σύνδρομο Πρόσκρουσης του Ισχίου, απευθυνθείτε στο έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο.