fbpx
Αρθρίτιδα
Eλευθεριος Ι. Ζαμπακος - Ορθοπαιδικος Χειρουργος

Η αρθρίτιδα αποτελεί μια νόσο που οδηγεί σε φλεγμονή στις αρθρώσεις. Η φλεγμονή αυτή, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του αρθρικού χόνδρου των παρακείμενων οστών.

Ποια αίτια οδηγούν στην αρθρίτιδα;

Τα αίτια για την ανάπτυξη της αρθρίτιδας είναι συνήθως :

 • φθορά του χόνδρου της άρθρωσης
 • φλεγμονή των μαλακών μορίων γύρω από μια άρθρωση
 • η γενετική προδιάθεση
 • παλαιά κατάγματα που διαταράσουν την αρθρική επιφάνεια
 • μόλυνση από μικροβιακά στελέχη
 • διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα

Έτσι η αρθρίτιδα συνήθως συναντάται με τη μορφή :

 • Εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας, η οποία προσβάλλει κυρίως χέρια, γόνατα και σπονδυλική στήλη λόγω σταδιακής φθοράς του χόνδρου των αρθρώσεων
 • Αυτοάνοσης αρθρίτιδας όπως είναι η ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό προσβάλλει εσωτερικά τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο
 • μεταβολικής αρθρίτιδας όπως η ουρική αρθρίτιδα
 • άλλες αρθρίτιδες αυτοάνοσης αιτιολογίας αρθριτιδες όπως λύκου και ψωρίασης
 • μετατραυματική αρθριτιδα λογω καταστροφής του χόνδρου από εξωγενή αίτια

Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, με διαφορετική όμως επίδραση στον καθένα. Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται κυρίως από πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις, συμπτώματα που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσουν σε διόγκωση και δυσκαμψία. Ορισμένες φορές, παρατηρείται επίσης απώλεια της λειτουργικότητας και αίσθημα κόπωσης. Τα συμπτώματα ωστόσο διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου. Ο πόνος που παρατηρείται μπορεί να είναι ήπιος, μέτριος ή σοβαρός και είναι συνήθως μεγάλης διάρκειας.

 

Η εμφάνιση της νόσου

Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας και τότε μιλάμε για την εκφυλιστική αρθρίτιδα, που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 – 55 ετών.
Αρθρίτιδα όμως μπορεί να εμφανιστεί και μετά από διάφορους τραυματισμούς ή παθήσεις (όπως οστεονέκρωση) όπότε μιλάμε για μετατραυματική ή δευτεροπαθή αρθρίτιδα.
Τέλος αρθρίτιδα εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες, σε πολλές ρευματολογικές παθήσεις όπως την Ρευματοειδή αρθρίτιδα όπου η επναλαμβανόμενη φλεγμονή του θυλάκου των αρθρώσεων καταστρέφει τελικά τον χόνδρο των οστών.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, λύση στα έντονα συμπτώματα του πόνου και της δυσκαμψίας μπορεί να δώσει η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου.

 

 

Τροφές για την αρθρίτιδα

Μπορούμε να καταπραΰνουμε την αρθρίτιδα με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι οποίες περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι τροφές αυτές βοηθούν στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων και βελτιώνουν την υγεία τους. Σε αυτές συγκαταλέγονται πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, παντζάρια και μπρόκολο.

Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με ψάρια, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τροφές ολικής άλεσης ή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα και όσπρια.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Η αρθριτιδα διαγιγνώσκεται μέσα από απεικονιστικές εξτάσεις που αποκαλύπτουν το μέγεθος της φθοράς του χόνδρου των αρθρικών επιφανειών.

Η διάγνωση της αρθρίτιδας αυτοάνοσης ή μεταβολικής αιτιολογίας πραγματοποιείται μέσω ειδικών μικροβιολογικών εξετάσεων.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της προοδευτικής καταστροφής των αρθρώσεων.

 

Υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα;

Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει την αρθρίτιδα, παρά μόνο αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία μειώνουν την καταστροφή που προκαλεί η φλεγμονή. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα απαιτεί χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών.

Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω πρωτοποριακών και επαναστατικών ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Η τεχνική αυτή προσφέρει μικρότερο  τραυματισμό των ανθρώπινων ιστών, λιγότερο μεταγχειρητικό πόνο, μικρότερη περιεγχειρητική απώλεια αίματος και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών. Η ανάρρωση είναι ταχεία και η επιστροφή στην καθημερινότητα πραγματοποιείται σε μικρό χρόνο.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Η ελάχιστα επεμβατική εξέλιξη της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχύου είναι η AMIS Πρόσθια Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική του Ισχίου.


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ