[question_page]
Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην περιοχή της φτέρνας. Η πελματιαία άπονευρωση είναι μία πυκνή ινώδης ταινία συνδετικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και φτάνει έως και κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων των πέντε δακτύλων. Οι σύνδεσμοι της πελματιαίας άπονευρωσης μπορούν να δεχτούν μεγάλη φθορά αν ασκείται μεγάλη πίεση στα πόδια. Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης υπάρχει για τους δρομείς λόγω της έντονης άσκησης, σε υπέρβαρα άτομα ή και σε όσους φορούν παπούτσια με ανεπαρκή υποστήριξη. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται φλεγμονή στην πελματιαία περιτονία.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Η αιτία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας δεν είναι ακόμη αυστηρά προσδιορισμένη. Μία έρευνα του 2003 έδειξε ότι η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να συνεπάγεται εκφυλισμό της αντί φλεγμονής.
Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τον οξύ πόνο ιδίως αν δοκιμάσουμε να περπατίσουμε την νύχτα (για τουαλέτα) ή το πρωί, με σταδιακή υποχώρηση με την πάροδο της μέρας που ενδέχεται ωστόσο να επιστρέψει μετά από αρκετές ώρες στατικότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόνος φθίνει όσο το πόδι αρχίζει να κινείται και να ζεσταίνεται.
Παράγοντες αύξησης επικινδυνότητας εμφάνισης πελματιαίας απονευρωσίτιδας
- Ηλικία. Συνήθως παρουσιάζουν τα άτομα μεταξύ ηλικίας 40 με 60.
- Βάρος. Η παχυσαρκία συμβάλλει στην εμφάνιση πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
- Συγκεκριμένοι τύποι γυμναστικής. Αυξημένη πίεση στην περιοχή του πέλματος ασκούν οι δρομείς, οι χορευτές μπαλέτου και αερόβιας γυμναστικής.
- Φυσικά χαρακτηριστικά. Η εκ γενετής μορφολογία του πέλματος (κοιλοποδία) και το περπάτημα μπορούν να επηρεάσουν την κατανομή του βάρους κατά την κίνηση ή στάση του σώματος.
Η μη αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας μπορεί να συμβάλει σε εμφάνιση χρόνιου προβλήματος που θα εμποδίζει το άτομο να διεξάγει τις κανονικές του δραστηριότητες. Η αλλαγή του τρόπου βάδισης ώστε να προστατευθούμε από τον πόνο του πέλματος μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα στην περιοχή των ποδιών, των γονάτων του ισχίου ή ακόμη και της πλάτης.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Ο γιατρός σας σε πρώτο επίπεδο πραγματοποιεί φυσική εξέταση των ποδιών σας για να δει σε ποιο σημείο νιώθετε τον πόνο. Έπειτα μπορεί να ακολουθήσει μια ακτινογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία για αποκλεισμό της περίπτωσης κατάγματος των οστών ή της αρθρίτιδας .
Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;
Ο πρώτος στόχος στην θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι η ανακούφιση από τον πόνο με ξεκούραση, διατάσεις, παγοθεραπεία και αγωγή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η χρήση υποπτερνίου μπορεί ακόμη να αμβλύνει την τοπική πίεση στο σημείο της φλεγμονής και να μειώσει την τάση της απονεύρωσης.
Σε περιπτώσεις όπου ο πόνος δεν απομακρυνθεί ο γιατρός σας μπορεί να προσφύγει στην χρήση κορτικοστεροειδούς ένεσης απευθείας στο επιβαρυμένο τμήμα του συνδέσμου. Ένα ακόμη βασικό μέρος της ίασης του πέλματος είναι η φυσικοθεραπεία. Μέσω αυτής της διαδικασίας τεντώνονται οι τένοντες του πέλματος, και οι ειδικές ασκήσεις ενισχύουν τους μύες του ποδιού βοηθώντας στη σταθεροποίηση του βήματος και την μείωση της επιβάρυνσης της πελματιαίας περιτονίας.
Το 90% περίπου των ασθενών θεραπεύονται με τα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης μετά από τη διάρκεια θεραπείας 2-3 μήνες το λιγότερο. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει βελτίωση και τα συμπτώματα παραμένουν τότε ο ασθενής υποβάλλεται στην τελευταία διέξοδο που είναι η χειρουργική επέμβαση.Ιατρός Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος- Χειρούργος Ορθοπαιδικός
Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο ιατρό Δρ.Ελευθέριο Ζαμπάκο Ορθοπαιδικό Χειρούργο και Τραυματιολόγο, Διευθυντή Τμήματος Ορθοπεδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας και Διευθυντή Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει με διακρίσεις τις σπουδές του, και ενημερώνεται συνεχώς για τις τελευταίες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής ορθοπεδικής χειρουργικής και συντηρητικής θεραπείας.
Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077
Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077
Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ
[/question_page]