[question_page]
Τί είναι ο δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος;
Ο όρος δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος, αναφέρεται στη διαταραχή του μεγάλου δάκτυλου του ποδιού, η οποία επισυμβαίνει όταν φθείρεται ο χόνδρος που καλύπτει τα κόκαλα στο συγκεκριμένο σημείο. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια αρθριτική πάθηση αφού η εμφάνιση της οφείλεται στην αρθρίτιδα της άρθρωσης του μεγάλου δάκτυλου. Η εμφάνιση της διαταραχή αυτής συνοδεύεται από δυσκαμψία και έντονο πόνο. Η συγκεκριμένη πάθηση έχει την μορφή εκφυλιστικής αρθρίτιδας και συνεπώς, με το πέρας του χρόνου, το εύρος κίνησης περιορίζεται και ο πόνος εντείνεται. Αν και συχνότερα εμφανίζεται σε ηλικίες 30 με 60 και κυρίως στο γυναικείο φύλο, στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει έναν δύσκαμπτο μεγάλο δάκτυλο.
Από τί προκαλείται;
Αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα αίτια που προκαλούν τον δύσκαμπτο μεγάλο δάκτυλο, η εμφάνιση του έχει συνδεθεί με μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:
- Ανωμαλίες στην ανατομία του ποδιού, όπως για παράδειγμα ένα πρώτο μετατάρσιο ιδιαίτερα μακρύ.
- Ύπαρξη αντίστοιχου ιστορικού στην οικογένεια (κληρονομικότητα)
- Υπερβολική καταπόνηση, συχνότερα σε αθλητές
- Έντονος τραυματισμός στο σημείο
- Φλεγμονώδεις παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ποια τα συμπτώματα του δύσκαμπτου μεγάλου δάκτυλου;
Η συγκεκριμένη πάθηση συνοδεύεται από πόνο στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου, κατά το βάδισμα αλλά και γενικότερα όταν χρησιμοποιείται αυτό (ορθοστασία, λύγισμα δακτύλου). Με την πάροδο της ασθένειας, ο πόνος επιδεινώνεται και η κινητικότητα του δακτύλου περιορίζεται. Συχνά, παρατηρείται πρήξιμο στην περιοχή του μεγάλου δάκτυλου. Επιπλέον, εξαιτίας της παραμόρφωσης του οστού, ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία να φορέσει παπούτσι. Τέλος, πιθανόν να αλλάξει ο τρόπος βάδισης, γεγονός το οποίο δύναται να προκαλέσει πόνο σε άλλα μέρη του σώματος (λεκάνη, γόνατο, μέση).
Πώς γίνεται η διάγνωση του δύσκαμπτου μεγάλου δάκτυλου;
Κατά την διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης, ο ιατρός εξετάζει το εύρος κινήσεων του δακτύλου καθώς και το σημείο εμφάνισης του πόνου. Οι ακτινογραφίες είναι σκόπιμες προκειμένου να εντοπιστεί ο βαθμός στον οποίο ο ασθενής πάσχει από αρθρίτιδα αλλά και τυχόν ανωμαλίες στο κόκκαλο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική. Φυσικά, όπως και με τις περισσότερες παθήσεις η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο που θα έχει φτάσει η πάθηση όταν εντοπιστεί.
Ποιοι μέθοδοι θεραπείας ενδείκνυνται;
Συντηρητική θεραπεία
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία ανακουφίζει τα συμπτώματα και είναι ικανή να καθυστερήσει την εγχείρηση. Στα πλαίσια αυτά, προτείνεται στον ασθενή να ακολουθήσει τα εξής:- Χρήση ανατομικού παπουτσιού, που δεν στενεύει τα δάκτυλα καθώς και τοποθέτηση πάτων προκειμένου να περιοριστεί η κίνηση του δακτύλου
- Χρήση ειδικών ορθωτικών συσκευών
- Φυσιοθεραπεία, προκειμένου να διατηρηθεί το εύρος κίνησης του δακτύλου και να ανακουφιστούν τα συμπτώματα
- Λήψη φαρμάκων, όπως παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη με σκοπό την μείωση της φλεγμονής
- Αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων και γυμναστικής που καταπονεί το δάκτυλο
Χειρουργική Θεραπεία
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που τα παραπάνω δεν ανακουφίσουν τον ασθενή, η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξαλειφθεί ο πόνος. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξαρτάται από το στάδιο της αρθρίτιδας, τον βαθμό παραμόρφωσης του δακτύλου αλλά και την ηλικία του ασθενή. Η διαδερμική χειρουργική προσφέρει την δυνατότητα της ατραυματικής χειλεκτομής της κεφαλής του μεταταρσίου, γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη κινητοποίηση της άρθρωσης ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.
Επισκεφθείτε τον Ορθοπεδικό χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο για την έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης που σας ταλαιπωρεί. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό και να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.
Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077
Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077
Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ
[/question_page]