Η τροχαντηρίτιδα είναι μία εξαιρετικά επίπονη, χρόνια φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ισχίου και επηρεάζει τον τροχαντήρα του μηρού και του θύλακα που τον προστατεύει. Δεν προκαλεί καταστροφή του αρθρικού χόνδρου αλλά συνοδεύεται από έντονο πόνο. Παρατηρείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών και σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα, τα οποία απαιτούν γρήγορο τρέξιμο (π.χ. δρομείς ή ποδοσφαιριστές).
Τί προκαλεί την τροχαντηρίτιδα;
Η τροχαντηρίτιδα είναι σύνδρομο υπέρχρησης. Οι πιο συχνές αιτίες για την εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας είναι:
- Οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στην περιοχή του ισχίου
- Η υπερφόρτωση των αρθρώσεων
- Η δυσμετρία των ποδιών
- Η αδυναμία των σταθεροποιητικών μυών του κορμού
- Οι αδύναμοι μύες του κάτω άκρου
- Οι διαταραχές της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως πρωταρχικός και επιβαρυντικός παράγοντας είναι οποιαδήποτε κατάσταση που επηρεάζει και αλλάζει το βάδισμα του ασθενούς.
Προδιαθετικοί παράγοντες
- Καταπόνηση και επιβάρυνση του ισχίου
- Κακή στάση σώματος
- Πιθανές ανωμαλίες στο κάτω άκρο
- Υπερβολικό βάρος
- Φλεγμονώδεις ή παθολογικές ασθένειες, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ψωρίαση
- Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο
- Χρήση κακής ποιότητα υποδημάτων
Τί συμπτώματα προκαλεί η τροχαντηρίτιδα;
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή.
Στους περισσότερους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με την πάθηση της τροχαντηρίτιδας παρατηρείται:
- Πόνος ή ευαισθησία στην εξωτερική περιοχή του ισχίου, στον γλουτό. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε μία αρκετά επώδυνη και ανυπόφορη κατάσταση.
- Ο πόνος πολλές φορές ακτινοβολεί κατά μήκος του ποδιού, αλλά ποτέ δεν φτάνει στον άκρο πόδα.
- Η ανάβαση σε σκάλες ή σε ανηφορικά επίπεδα μετατρέπεται σε μία δύσκολη δραστηριότητα.
- Ο ασθενής δεν μπορεί να ξαπλώσει στην πληγείσα πλευρά.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις αθλητών, η τροχαντηρίτιδα αποτελεί μία πάθηση, η οποία εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματοποίηση της προπόνησης, καθώς και την πρόοδο ή την εξέλιξη του αθλητή.
Όταν η τροχαντηρίτιδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την ανάπαυση του ασθενούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη δίνεται η απαραίτητη σημασία, η πάθηση να μην αντιμετωπίζεται στην ώρα της και τελικά τα συμπτώματα της να γίνονται όλο και πιο έντονα.
Επομένως, όταν αντιλαμβανόμαστε ξαφνικές, περίεργες αλλαγές ή ενοχλήσεις στην περιοχή του γλουτού μας, οφείλουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα συμπτώματα και να επικοινωνούμε με έναν ειδικό Ορθοπαιδικό προκειμένου να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την πάθηση όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση είναι συνήθως κλινική και βασίζεται στορ ιστορικό που παρέχει ο ασθενής σε συνδυασμό με κάποιες κλινικές δοκιμασίες.
Το συνηθέστερο εύρημα είναι ευαισθησία στην ψηλάφηση της περιοχής του μείζονα τροχαντήρα. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί σε όλο τον μηρό, αλλά ποτέ δεν θα περάσει τον αστράγαλο. Σπανιότερα, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί και προς τα πάνω, δηλαδή στην περιοχή πίσω και πάνω από τον τροχαντήρα, μιμούμενος τον πόνο της μέσης.
Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται στην έξω στροφή του ισχίου αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στην έσω στροφή.
Σε περιπτώσεις που στο ιστορικό έχει προηγηθεί πτώση, είναι απαραίτητος ο ακτινολογικός έλεγχος για αποκλεισμό κάποιου κατάγματος.
Πώς αντιμετωπίζεται η τροχαντηρίτιδα;
Η θεραπεία της τροχαντηρίτιδας στοχεύει στη ελάττωση της δυσφορίας και κατά συνέπεια της φλεγμονής. Η μέθοδος που επιλέγεται στην πλειοψηφία των ασθενών είναι συντηρητική. Η θεραπεία ακολουθεί τα εξής βήματα:
- Ανάπαυση και ξεκούραση του ασθενούς.
- Απώλεια βάρους, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε να μην υπερφορτώνεται η άρθρωση.
- Οι δραστηριότητες που επηρεάζουν την άρθρωση αποφεύγονται στο διάστημα της θεραπείας προκειμένου να μην επιβαρύνεται το ισχίο.
- Η τοποθέτηση πάγου είναι σημαντική, όταν η πάθηση βρίσκεται σε οξεία φάση. Η διαδικασία αυτή για να είναι αποτελεσματική πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 ώρες για περίπου 20 λεπτά.
- Εάν κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής καταφεύγει σε αποκαταστατική θεραπεία με φυσικοθεραπεία με TENS, Φωνοφόρεση, Κρουστικό υπέρηχο και διατάσεις της λαγονοκνημιαίας ταινίας.
- Σε πιο δύσκολα περιστατικά, οι τοπικές ενέσεις κορτιζόνης έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας αποτελεί την έσχατη λύση και ο ασθενής οδηγείται σε αυτή μόνο στην περίπτωση όπου έχουν αποτύχει όλες οι μέθοδοι της συντηρητικής αντιμετώπισης. Η χειρουργική επέμβαση είναι πλέον ελάχιστα επεμβατική και πραγματοποιείται αρθροσκοπικά.
Ολοκληρώνοντας, πρέπει να σημειωθεί ότι για μία αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία βασικό παράγοντα αποτελεί η επιλογή και η εμπειρία του Ορθοπαιδικού.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματιολόγος Ελευθέριος Ι. Ζαμπάκος είναι πιστοποιημένος στην διενέργεια της AMIS ισχίου. Εξειδικεύεται στις νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου και διαθέτει πολυετή εμπειρία χαρίζοντας στους ασθενείς εξαιρετικά αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό και να κλείσετε το ραντεβού σας.