Τι είναι το γάγγλιο;
Το γάγγλιο αποτελεί καλοήθη κύστη, η οποία εξορμάται από τον αρθρικό θύλακο λόγω εκφύλισης του συνδετικού ιστού και επηρεάζει την κίνηση των αρθρώσεων ή/και προκαλεί πόνο λόγω της πίεσης που υπάρχει. Εμφανίζεται κυρίως στο χέρι (δάχτυλα και καρπό) και πιο σπάνια στα γόνατα και τα πόδια, όπου και μπορεί να προέρχεται από το έλυτρο, δηλαδή το κάλυμμα, των τενόντων.
Στον καρπό το 60 με 70% των γαγγλίων, είναι στην ραχιαία επιφάνεια, οπότε και συνήθως είναι ασυμπτωματικό σε αντίθεση με τα γάγγλια της παλαμιαίας επιφάνειας, που συνήθως προκαλούν αιμωδίες.
Το παλαμιαίο γάγγλιο μπορεί να προέρχεται από το έλυτρο, δηλαδή το κάλυμμα, των τενόντων. Αν το γάγγλιο βρίσκεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα τότε προκαλεί συμπτώματα πίεσης του μέσου νεύρου. Αν όμως βρίσκεται μέσα στον σωλήνα του Guyon, τότε προκαλεί συμπτώματα πίεσης του ωλενίου νεύρου.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε γάγγλιο;
Τα αίτια εμφάνισής του είναι άγνωστα. Ωστόσο, φαίνεται να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενο τραυματισμό ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις των τοιχωμάτων του θυλάκου ή του ελύτρου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευένδοτες περιοχές, οι οποίες γεμίζουν από την υπερπαραγωγή του αρθρικού υγρού.
Τα γάγγλια είναι συνήθως μονοδιαμερισματικές κύστες, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ένα ή περισσότερα διαφράγματα.
Εμφανίζονται στις γυναίκες 3 φορές συχνότερα από ότι στους άνδρες
Το γάγγλιο ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζεται, ενδέχεται να είναι συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό. Αρκετές φορές υποχωρεί από μόνο του χωρίς θεραπεία.
Από το σχολείο γνωρίζουμε ότι τα υγρά δεν συμπιέζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα γάγγλιο σε διάταση έχει την υφή ενός συμπαγούς μορφώματος, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φούσκα γεμάτη υγρό. Έτσι, όταν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο ή βρίσκεται κοντά σε μια αρτηρία ή ένα νεύρο, τότε το γάγγλιο ενδέχεται να είναι επώδυνο και προκαλεί μούδιασμα ή αδυναμία στα δάκτυλα. Αν πάλι βρίσκεται σε περιοχή που δεν υπάρχουν νεύρα ή αγγεία, τότε το πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί αισθητικό και όχι λειτουργικό πρόβλημα.
Διάγνωση
Πως γίνεται η διάγνωση;
Το γάγγλιο διακρίνεται εύκολα τόσο οπτικά όσο και από την ψηλάφηση. Τη διάγνωσή του αναλαμβάνει εξειδικευμένος ορθοπαιδικός ο οποίος βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση και στην ύπαρξη ακτινογραφιών ώστε να αποκλείσει την ύπαρξη αρθρίτιδας ή όγκου των οστών. Η χρήση υπερήχου μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του γαγγλίου, και να αποτυπώσει τις πραγματικές του διαστάσεις.
Αντιμετώπιση
Ποια είναι κατάλληλη θεραπεία;
Όταν το γάγγλιο είναι ασυμπτωματικό, ακολουθείται συντηρητική θεραπεία, όπου παρακολουθείται στενά η εξέλιξή του, και αν δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση, η επέμβαση δεν είναι υποχρεωτική, καθώς είναι πιθανό το γάγγλιο να υποχωρήσει από μόνο του.
Η παροδική ακινητοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση του γάγγλιου. Παροδική λύση στο πρόβλημα δίνει και η παρακέντηση του γαγγλίου σε συνδυασμό με την έγχυση κορτιζόνης ώστε να καταστείλουμε την υπερπαραγωγή αρθρικού υγρού. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση αυτή έχει υψηλό ποσοστό υποτροπών καθώς συνήθως δημιουργείται νέο γάγγλιο σε άλλη ευένδοτη περιοχή του θυλάκου.
Η χειρουργική αφαίρεση συνίσταται κυρίως στις συμπωματικές περιπτώσεις του γαγγλίου.
Για οποιαδήποτε απορία αναφορικά με τα γάγγλια επικοινωνήστε με τον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο, για να σας κατευθύνει και να σας προτείνει την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα σας.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική́. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.