fbpx
Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
Eλευθεριος Ι. Ζαμπακος - Ορθοπαιδικος Χειρουργος

Το ισχίο είναι από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Αποτελείται από δύο μέρη. Ένα σφαιροειδές (την κεφαλή) και ένα κοίλο (την κοτύλη). Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος, δηλαδή η γυαλιστερή επιφάνεια που καλύπτει τα κόκαλα, φθείρεται. Σκοπός της Ολικής Αρθροπλαστικής του Ισχίου είναι η αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου με μεταλλικές ή ειδικές συνθετικές επιφάνειες μεγάλης αντοχής και χαμηλής τριβής, ώστε να αποκατασταθεί η ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης.

 • Η απόφαση για να υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια απόφαση που θα λάβετε σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό σας, αφού κατανοήσετε το τι θα σας προσφέρει τελικά η επέμβαση αυτή.
  Η ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται όλο και μικρότερη. Συνήθως οι ασθενείς είναι από 60 έως 80 ετών, χωρίς αυτό να αποτελεί απόλυτη ένδειξη. Εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων και από την βιολογική κυρίως ηλικία του ασθενούς. Τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.
  Η ολική αρθροπλαστική ισχίου θα σας ωφελήσει εάν:

  • Έχετε έντονο πόνο στο ισχίο που περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως: βάδιση, ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, είσοδο και έξοδο από αυτοκίνητα.
  • Έχετε ενοχλητικούς πόνους ακόμα και στην ανάπαυση ή την νύχτα.
  • Έχετε δυσκαμψία και δυσκολεύεστε να φορέσετε τις κάλτσες σας.
  • Δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων με αντιφλεγμονώδη ή με την ανάπαυση.
  • Δεν υπάρχει βελτίωση με άλλες μορφές θεραπείας όπως φυσιοθεραπείες.

  Σημαντικό είναι να γνωρίζεται ότι ο πόνος που σχετίζεται με την αρθρίτιδα του ισχίου, δεν περιορίζεται πάντα σε αυτό. Συχνά ακτινοβολεί και προς το γόνατο, ενώ ο πόνος που περιορίζεται στην οπίσθια πλευρά του ισχίου, κατά μήκος του νεύρου, οφείλεται συνήθως στην μέση σας

  Αν λοιπόν η ποιότητα ζωής σας έχει επηρεαστεί από την αρθρίτιδα του ισχίου, τότε:
  η ολική αρθροπλαστική μπορεί και πρέπει να σας βοηθήσει

 • Κατά την ορθοπεδική εξέταση ο γιατρός σας θα εκτιμήσει την κίνηση του ποδιού και την πιθανή βράχυνση του. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ένταση του πόνου προσδιορίζουν την αναγκαιότητα της επέμβασης και προεξοφλούν ως ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

  Ο έλεγχος συμπληρώνεται με ακτινογραφίες του ισχίου στις οποίες αποτυπώνεται η έκταση της φθοράς καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρχει υπεξάρθρημα του μηριαίου από την κοτύλη.
  Μην ξεχάσετε να αναφέρετε το ατομικό σας ιατρικό ιστορικό καθώς και το αν γνωρίζετε ότι πάσχετε από κάποια άλλη πάθηση όπως καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αλλεργίες, θυρεοειδοπάθεια ή άλλα νοσήματα. Όλα αυτά είναι σημαντικά για να γνωρίζουμε κατά πόσο είστε έτοιμοι να δεχθείτε το stress μιας τέτοιας επέμβασης.
  Τέλος ενημερώστε μας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε ή αλλεργίες που έχετε.

 • Σε μικρό χρονικό διάστημα ο ασθενής που υποβάλλεται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να αποκτήσει ξανά την ποιότητα ζωής που είχε πριν αρχίσουν να επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Μπορεί να κάνει περιπάτους, να οδηγεί, να μπαίνει και να βγαίνει με ευκολία από αυτοκίνητα, να χορεύει, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και γενικά να συμμετέχει σε όλες τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες που είχε στερηθεί.
  Προσοχή όμως, με την ολική αρθροπλαστική ισχίου δεν σημαίνει ότι ο ασθενής θα μπορεί να κάνει πράγματα που βιολογικά δεν μπορούσε να κάνει ούτε πριν υποβληθεί στην επέμβαση. Τέλος η πολύ έντονη δραστηριότητα φθείρει ταχύτερα την πρόθεση και μειώνει τα χρόνια που αυτή θα μας υπηρετήσει, για αυτό θα πρέπει να την εντάξουμε στην ζωή μας με σύνεση.

 • Την παραμονή της επέμβασης θα υποβληθείτε σε κάποιες εξετάσεις στα πλαίσια το προεγχειρητικού ελέγχου. Σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο, θα επιλεγεί μια μορφή αναισθησίας, όπως γενική νάρκωση, ή επισκληρίδιος, ή συνδυασμός τους.
  Η διαδικασία της επέμβασης γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο στο πλάι και διαρκεί συνήθως γύρω στις 2 ώρες.

  Μετάγγιση αίματος

  Ο ασθενής μεταγγίζεται με αίμα που έχει προκαταθέσει το περιβάλλον του σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο.

  Οι πρώτες ώρες και ημέρες

  Μετά το τέλος της επέμβασης, ο ασθενής, μένει για λίγο στην ανάνηψη και στην συνέχεια πάει στο δωμάτιο του, όπου και μπορεί το συντομότερο δυνατό να αρχίσει ασκήσεις για το πόδι του. Αρχικά ανάμεσα στα πόδια τοποθετείται ένα μαξιλάρι σχήματος Λ, ενώ στην πλάγια θέση ανάμεσα στα πόδια μπαίνει ένα απλό μαξιλάρι. Ο αναισθησιολόγος φροντίζει ώστε τα πρώτα δύσκολα εικοσιτετράωρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για μερικά εικοσιτετράωρα, όπου και ξεκινά η κινητοποίησή του, συνήθως κατά την δεύτερη ημέρα.
  Προφυλακτικά χορηγούμε αντιμικροβιακή καθώς και αντιθρομβωτική αγωγή, την οποία συνεχίζει και στο σπίτι για τις πρώτες είκοσι ημέρες σε συνδυασμό με ορθοπεδικές κάλτσες.
  Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως 2 ή 3 εβδομάδες αργότερα.

  Φυσικοθεραπεία

  Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για να μάθετε να βαδίζετε αρχικά με το “Π” καθώς και για να δυναμώσει πάλι το μυϊκό σας σύστημα.
  Συνήθως μετά τις πρώτες 6 εβδομάδες μπορείτε να περπατήσετε με την βοήθεια ενός μπαστουνιού ενώ μετά τους τρεις μήνες έχετε αποκτήσει το πλήρες εύρος κίνησης.
  Προσοχή:

  • αποφύγετε το κάθισμα σε χαμηλές θέσεις (το ισχίο να μην λυγίζει πάνω από 90 μοίρες)
  • ποτέ μην σταυρώνεται τα πόδια σας

Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ