fbpx
Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος
Eλευθεριος Ι. Ζαμπακος - Ορθοπαιδικος Χειρουργος

Την δεκαετία του 60, η ολική αρθροπλαστική του ισχίου έφερε την επανάσταση στην ορθοπεδική. Οι φθαρμένες αρθρώσεις μπόρεσαν να αντικατασταθούν από μεταλλικές επιφάνειες, χαμηλής τριβής, που επέτρεπαν το πλήρες και ανώδυνο εύρος κίνησης. Έτσι ασθενείς καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια ή στο κρεβάτι, μπόρεσαν να βγουν από το σπίτι και να ενσωματωθούν ξανά στην κοινωνία. Από τότε, οι εξελίξεις που ακολούθησαν, είναι καθημερινές και συχνά επαναστατικές. Έχουν αναπτυχθεί εμφυτεύματα με ιδιαίτερες δυνατότητες το καθένα, τα οποία είναι εξατομικευμένα για επιμέρους παθήσεις (οστεοαρθρίτιδα, δυσπλασία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεονέκρωση κ.α.) καθώς και ανατομικές παραλλαγές των οστών. Επίσης έχουν αναπτυχθεί υλικά με πολύ χαμηλό δείκτη τριβής, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Σήμερα η νέα επανάσταση της ορθοπεδικής είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ή MIS (Minimal Invasive Surgery). Η αρχή έγινε με τις αρθροσκοπικές επεμβάσεις, αλλά η δυνατότητα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, διευρύνεται συνεχώς.
Με την τεχνική A.M.I.S καταφέρνουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής του ισχίου, ενώ διατηρούμε την ακρίβεια με την οποία τοποθετούνται τα υλικά μέσα από τεχνικές που απαιτούν μεγαλύτερες τομές και αποκόλληση μυών.

 • Η απόφαση για να υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια απόφαση που θα λάβετε σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό σας, αφού κατανοήσετε το τι θα σας προσφέρει τελικά η επέμβαση αυτή.
  Η ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι συνήθως από 60 έως 80 ετών, χωρίς αυτό να αποτελεί απόλυτη ένδειξη. Εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων και από την βιολογική κυρίως ηλικία του ασθενούς. Τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος θα σας ωφελήσει εάν:

  • Έχετε έντονο πόνο στο γόνατο που περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως: βάδιση, ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, είσοδο και έξοδο από αυτοκίνητα
  • Έχετε ενοχλητικούς πόνους ακόμα και στην ανάπαυση ή την νύχτα
  • Έχετε πρησμένα ή παραμορφωμένα γόνατα που έχουν αρχίσει να χάνουν τον άξονά τους
  • Έχετε δυσκαμψία
  • Δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων στα αντιφλεγμονώδη ή με την ανάπαυση
  • Δεν υπάρχει βελτίωση με άλλες μορφές θεραπείας όπως ενδαρθρικές εγχύσεις ή φυσιοθεραπείες

  Αν λοιπόν η ποιότητα ζωής σας έχει επηρεαστεί από την αρθρίτιδα του γόνατος, τότε: η ολική αρθροπλαστική μπορεί και πρέπει να σας βοηθήσει.

 • Κατά την ορθοπεδική εξέταση ο γιατρός σας θα εκτιμήσει την κίνηση του ποδιού, το βαθμό της παραμόρφωσης και της απόκλισης του άξονα, καθώς και την συνδεσμική σταθερότητα του γόνατος. Οι παράμετροι αυτοί, σε συνδυασμό με την ένταση των συμπτωμάτων του πόνου και της δυσλειτουργίας του ποδιού, προσδιορίζουν την αναγκαιότητα της επέμβασης και προεξοφλούν ως ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.
  Ο έλεγχος συμπληρώνεται με ακτινογραφίες του γόνατος σε όρθια θέση, στις οποίες αποτυπώνεται η έκταση της φθοράς και ο βαθμός της απόκλισης του άξονα του ποδιού.
  Μην ξεχάσετε να αναφέρετε το ατομικό σας ιατρικό ιστορικό καθώς και το αν γνωρίζετε ότι πάσχετε από κάποια άλλη πάθηση όπως καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αλλεργίες, θυρεοειδοπάθεια ή άλλα νοσήματα. Όλα αυτά είναι σημαντικά για να γνωρίζουμε κατά πόσο είστε έτοιμοι να δεχθείτε το stress μιας τέτοιας επέμβασης
  Τέλος ενημερώστε μας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε ή αλλεργίες που έχετε.

 • Σε μικρό χρονικό διάστημα ο ασθενής που υποβάλλεται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να αποκτήσει ξανά την ποιότητα ζωής που είχε πριν αρχίσουν να επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Μπορεί να κάνει περιπάτους, να οδηγεί, να μπαίνει και να βγαίνει με ευκολία από αυτοκίνητα, να χορεύει, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και γενικά να συμμετέχει σε όλες τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες που είχε στερηθεί.

  Προσοχή όμως, με την ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν σημαίνει ότι ο ασθενής θα μπορεί να κάνει πράγματα που βιολογικά δεν μπορούσε να κάνει ούτε πριν υποβληθεί στην επέμβαση. Τέλος η πολύ έντονη δραστηριότητα φθείρει ταχύτερα την πρόθεση και μειώνει τα χρόνια που αυτή θα μας υπηρετήσει, για αυτό θα πρέπει να την εντάξουμε στην ζωή μας με σύνεση.

 • Την παραμονή της επέμβασης θα υποβληθείτε σε κάποιες εξετάσεις στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου. Σε συνεργασία με την αναισθησιολογική ομάδα, θα επιλεγεί μια μορφή αναισθησίας, όπως γενική νάρκωση, ραχιαία αναισθησία ή συνδυασμένη.
  Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί συνήθως γύρω στις 2 ώρες.

  Μετάγγιση αίματος

  Ο ασθενής μεταγγίζεται είτε με αίμα που έχει προκαταθέσει το περιβάλλον του σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο ή και με το ίδιο του το αίμα, με την διαδικασία της αυτομετάγγισης.

 • Μετά το τέλος της επέμβασης, ο ασθενής, μένει για λίγο στην ανάνηψη και στην συνέχεια πάει στο δωμάτιο του όπου και μπορεί το συντομότερο δυνατό να αρχίσει ασκήσεις για το πόδι του. Ο αναισθησιολόγος φροντίζει ώστε τα πρώτα δύσκολα εικοσιτετράωρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για μερικά εικοσιτετράωρα όπου και ξεκινά η κινητοποίησή του, συνήθως κατά την δεύτερη ημέρα.

  Προφυλακτικά χορηγούμε αντιμικροβιακή καθώς και αντιθρομβωτική αγωγή, την οποία συνεχίζει και στο σπίτι για τις πρώτες είκοσι ημέρες σε συνδυασμό με ορθοπεδικές κάλτσες. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως στις 2 ή 3 εβδομάδες.

  Φυσικοθεραπεία

  Είναι απαραίτητη για να μάθετε να βαδίζετε αρχικά με το Π καθώς και για να αποκτήσετε πάλι ένα μεγάλο εύρος κάμψης και έκτασης του γόνατος. Συνήθως μέχρι τις 6 εβδομάδες μπορείτε να περπατήσετε με την βοήθεια ενός μπαστουνιού ενώ μετά τους τρεις μήνες έχετε αποκτήσει το πλήρες εύρος κίνησης.

  Αεροδρόμια

  Ναι, τα εμφυτεύματα ανιχνεύονται από τα μηχανήματα του αεροδρομίου, γι’ αυτό ενημερώστε το προσωπικό ασφαλείας πριν σας περάσουν για επίδοξους τρομοκράτες.


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ