fbpx
Αρθροσκόπηση - Μηνισκεκτομή
Eλευθεριος Ι. Ζαμπακος - Ορθοπαιδικος Χειρουργος

Η αρθροσκόπηση, είναι η πρώτη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική (MIS), που αναπτύχθηκε στην ορθοπεδική.  Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε σαν διαγνωστική μέθοδος, καθώς μας επιτρέπει να δούμε σε πραγματικό χρόνο, “ζωντανά” το εσωτερικό μιας άρθρωσης. Με τον καιρό όμως εξελίχθηκε σε μέθοδο αντιμετώπισης πολλών ενδοαρθρικών παθήσεων των μεγάλων αρθρώσεων.
Το γόνατο, η ποδοκνημική αλλά και η άρθρωση του ώμου και του ισχίου είναι από τις αρθρώσεις όπου η αρθροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα όμως στα πλαίσια της εξελισσόμενης ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, η αρθροσκόπηση ή πιο σωστά, η ενδοσκόπηση, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και σε άλλα μέρη του σώματος όπως η σπονδυλική στήλη, και τα μετατάρσια.

 • Ουσιαστικά η αρθροσκόπηση είναι μια τεχνική όπου ο ορθοπεδικός, με την χρήση μιας μικροκάμερας υψηλής ανάλυσης, μπορεί να μπεί σε ένα χώρο και εκεί να εντοπίσει μια βλάβη όπως την ρήξη ενός μηνίσκου, ενός συνδέσμου ή του ίδιου του χόνδρου και να την αντιμετωπίσει.
  Ο αθλητισμός, τα εργατικά ατυχήματα, η αρθρίτιδα καθώς και η το αδυνάτισμα των μυών μας από την καθιστική ζωή ή το γήρας, οδηγούν σε φθορές και ερεθισμούς μέσα στο γόνατο. Οι φθορές αυτές με την σειρά τους προκαλούν πόνο, και γενικότερη δυσλειτουργία του γόνατος.Το γόνατο είναι μακράν η συνηθέστερη άρθρωση οπου πραγματοποιείται αρθροσκόπηση, καθώς είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος αλλά παράλληλα και μια από τις πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς. Αποτελείται από τρία οστά, το κάτω τμήμα του μηριαίου, το άνω τμήμα της κνήμης και την επιγονατίδα. Η σταθερότητά του, εξασφαλίζεται από τέσσερις συνδέσμους, τον πρόσθιο χιαστό, τον οπίσθιο χιαστό, και τον έσω και έξω πλάγιο σύνδεσμο. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και δύο χόνδρινα στοιχεία, ο έσω και έξω μηνίσκος.

  Η αρθροσκόπηση είναι χρήσιμη στην διάγνωση και αντιμετώπιση:

  • Κακώσεων ή ρήξεων μηνίσκων
  • Κακώσεων ή ρήξεων συνδέσμων (προσθίου, οπισθίου χιαστού, έσω, έξω πλαγίου)
  • Ελευθέρων οστεοχόνδρινων τεμαχίων
  • Κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών
  • Φλεγμονής του αρθρικού υμένα
  • Επιγονατιδικής αστάθειας ή παθήσεων του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος
 • Η εξέταση από τον ορθοπεδικό θα καθορίσει εάν η αρθροσκόπηση μπορεί να σας ωφελήσει.
  Κλινικά σημεία που υποδηλώνουν ότι είστε υποψήφιος-α για αρθροσκόπηση περιλαμβάνουν: το πρησμένο γόνατο, ο επίμονος πόνος, το μπλοκάρισμα, η αίσθηση ότι το γόνατο μας “φεύγει” και γενικότερα ότι δεν είναι σταθερό. Όταν η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, φυσιοθεραπεία ή επιγονατίδες και κηδεμόνες δεν ωφελεί, τότε ενδέχεται η λύση να είναι η αρθροσκόπηση.
  Οι περισσότερες αρθροσκοπήσεις πραγματοποιούνται σε ασθενείς ηλικίας από 16 ως και 60 ετών. Τα όρια όμως είναι ελαστικά καθώς πλέον, ο αθλητισμός (και δυστυχώς οι τραυματισμοί), απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
  Μακράν, η συνηθέστερη αρθροσκοπική επέμβαση είναι, η μερική μηνισκεκτομή.

 • Η ορθοπεδική εκτίμηση αποτελείται από τρία μέρη:

  • Τη λήψη ιατρικού ιστορικού σχετικά με την γενικότερη φυσική κατάσταση του ασθενούς
  • Τη κλινική εξέταση οπού εκτιμάται η κινητικότητα, η σταθερότητα, η μυϊκή ισχύς και η γενικότερη εικόνα του ποδιού.
  • Ο απεικονιστικός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει ακτινογραφίες ή και Μαγνητική τομογραφία του πάσχοντος γόνατος
 • Ενημερώστε με για τυχόν αλλεργίες ή φάρμακα που παίρνετε.
  Συνήθως την παραμονή ή το πρωί της επέμβασης θα κάνετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ακτινογραφία θώρακος, στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου.
  Η επέμβαση διαρκεί συνήθως από 30 λεπτά ως μιάμιση ώρα ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βλάβης, και στην συνέχεια πάτε στο δωμάτιό σας όπου και παραμένετε μέχρι το απόγευμα.
  Δεν χρειάζεται να μείνετε μέσα στο νοσοκομείο. Κάποιος δικός σας μπορεί να σας πάει σπίτι το απόγευμα, αφού μιλήσουμε πρώτα.

 • Η ανάρρωση μετά την αρθροσκόπηση, είναι πολύ ταχύτερη σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση του γόνατος.
  Η βάδιση γίνεται από την πρώτη κιόλας ημέρα με δύο βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες), με φόρτιση του χειρουργημένου άκρου, εκτός αν τα διεγχειρητικά ευρήματα επιβάλλουν κάτι διαφορετικό.
  Όταν ανεβαίνουμε σκαλιά βάζουμε πρώτα το μη χειρουργημένο πόδι, ενώ κατεβαίνουμε βάζοντας πρώτα το χειρουργημένο, φροντίζοντας αυτό να είναι τεντωμένο στο γόνατο.
  Κάθε δύο ώρες τοποθετούμε παγοκύστη για 20 λεπτά ώστε να μειωθεί το πρήξιμο.
  Η γάζα πρέπει να παραμένει στεγνή και καθαρή. Αν βραχεί βγάλτε την, σκουπίστε τα τραύματα και αφήστε τα ανοικτά.

 • Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη από την πρώτη κιόλας στιγμή, ώστε το πόδι να αποκτήσει πάλι το πλήρες εύρος κίνησής του αλλά και για να ανακτήσει την δύναμη που έχασε κατά το διάστημα που ήταν τραυματισμένο και υπολειτουργούσε.
  Για τον σκοπό αυτό θα σας δοθεί ένα πλήρες πρόγραμμα φυσικοθεραπείας το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε μόνος σας ή με την καθοδήγηση ενός φυσικοθεραπευτή.

 • Η αρθροσκόπηση είναι μια σχετικά ασφαλής επεμβατική πράξη.
  Όπως σε όλες τις επεμβάσεις όμως, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος επιπλοκών. Οι επιπλοκές αυτές είναι φλεγμονή, θρόμβωση και συλλογή αίματος μέσα στο γόνατο.
  Οι επιπλοκές παρουσιάζονται σπανιότατα αλλά αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

  Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εάν παρουσιάσετε:

  • Πυρετό (πάνω από 38 ο C) και Ρίγος
  • Έντονο και ξαφνικό πόνο στο γόνατο
  • Πρήξιμο στο γόνατο, συνοδευόμενο από ερυθρότητα
  • Πρήξιμο στην γάμπα ή το αστράγαλο
  • Δύσπνοια και επώδυνο βήχα
 • Μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί ένα διάστημα αποθεραπείας κατά το οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην μυϊκή ενδυνάμωση του γόνατος. Λογικά μπορείτε να επιστρέψετε στις περισσότερες από τις προηγούμενες δραστηριότητες σας σε 4 με 6 εβδομάδες, αρκεί να μην χρειάζεται να σηκώνετε ιδιαίτερο βάρος. Αν η εργασία σας είναι βαριά όπως σε οικοδομές, τότε πιθανόν να χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο.
  Προφυλακτικά μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά για λίγες μέρες.


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Κλείστε το ραντεβού σας στο 210 3632077


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ