Κότσια - Διαδερμική Χειρουργική
Eλευθεριος Ι. Ζαμπακος - Ορθοπαιδικος Χειρουργος

Το κότσι είναι η διόγκωση της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Σχηματίζεται τόσο από τα οστά του πρώτου δακτύλου όσο και από τον ορογόνο θύλακο που καλύπτει την πρώτη μεταταρσοφαλλαγγική άρθρωση. Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού. Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται από σφυροδακτυλία του δεύτερου, ή του τρίτου δακτύλου καθώς και από κάλλους πάνω στο ίδιο το κότσι ή στα άλλα δάκτυλα του ποδιού.

 • Η αιτιολογία τους είναι πολυπαραγοντική.  Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους παίζει η κληρονομικότητα, η αρθρίτιδα καθώς και οι διαταραχές της εμβιομηχανικής του ποδιού. Η πλατυποδία και η κοιλοποδία οδηγούν σε ανώμαλη άσκηση δυνάμεων πάνω στα οστά του ποδιού, με αποτέλεσμα , σταδιακά να οδηγούν σε παραμόρφωση των δακτύλων. Αντίστοιχη επίδραση, έχουν και διάφορες νευρολογικές διαταραχές καθώς και ρευματικά νοσήματα. Σε ανθρωπολογικές μελέτες εχει διαπιστωθεί βλαισός μέγας δάκτυλος σε πρωτόγονες φυλές που δεν φόρεσαν ποτέ παπούτσια

  Τα κότσια εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες σε αναλογία 9 προς 1. Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια. Η συνηθέστερη αιτία σχηματισμού τους είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.

  Ακατάλληλα θεωρούνται συνήθως τα παπούτσια με στενή μύτη και ψηλό τακούνι που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε μια μη φυσιολογική θέση.
  Παρότι τα παπούτσια, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν από μόνα τους για την εμφάνιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, είναι προφανές οτι συνεισφέρουν στην βαρύτητα της παραμόρφωσης.
  Το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπισή του προβλήματος είναι η αλλαγή σε πιο άνετα και μαλακά παπούτσια. Αν όμως δεν υπάρχει βελτίωση ή ο ασθενής αισθάνεται ότι από αισθητικής πλευράς δεν το ικανοποιεί η εμφάνιση του ποδιού του τότε χάρη στην νέα μέθοδο διαδερμικής διόρθωσης, μπορούμε να πετύχουμε ένα άριστο λειτουργικό όσο και αισθητικό αποτέλεσμα

 • Η Ελάχιστα Επεμβατική ή Διαδερμική Χειρουργική επιτρέπει την χειρουργική διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου μέσα από μικρές τομές ή  οπές της τάξης των 3 ως 5 mm. Τα χειρουργεία αυτά γίνονται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ώστε ο χειρουργός να έχει πλήρη εικόνα του μετεγχειρητικού αποτελέσματος.

 • Υποψήφιες για χειρουργική αντιμετώπιση είναι οι γυναίκες ή οι άντρες με κότσια που παρουσιάζουν:

  • Αισθητική παραμόρφωση και εφίππευση των δακτύλων
  • Έντονο πόνο στα πόδια, που περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες
  • Χρόνιο ερεθισμό και πρήξιμο της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση ή φάρμακα
  • Δυσκαμψία του μεγάλου δακτύλου (αδυναμία να το λυγίσουν ή να το τεντώσουν)
  • Πόνος παρά την χρήση μαλακών ή ειδικών ορθοπεδικών υποδημάτων (αποτυχία συντηρητικής αντιμετώπισης)

  Όπως προαναφέραμε, η ελάχιστα επεμβατική, διαδερμική αντιμετώπιση των παθήσεων του  πρόσθιου άκρου ποδός γίνεται με την χρήση ειδικών εργαλείων, μέσα από οπές που δεν ξεπερνούν τα 3-5 mm. Η επέμβαση μπορεί να γίνει χωρίς γενική νάρκωση, χρησιμοποιόντας τοπική αναισθησία γύρω από τον αστράγαλο (ankle block). Κατά την διάρκεια της επέμβασης δεν απαιτείται η εφαρμογή ίσχαιμης περίδεσης, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής φλεβικής θρόμβωσης. Η ασθενής πηγαίνει αυθημερόν σπίτι της χωρίς να πονά και με την δυνατότητα να περπατά από την πρώτη κιόλας στιγμή με την χρήση ειδικού ορθοπεδικού μετεγχειρητικού υποδήματος.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 3 κιόλας εβδομάδες μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες  της δραστηριότητες

 • Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τεχνικής είναι:

  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Πραγματοποίηση κάτω από τοπική αναισθησία, με την αποφυγή χρήσης ίσχαιμης περίδεσης
  • Βραχεία νοσηλεία
  • Αμεση φόρτιση και κινητοποίηση
  • Ταχεία επαναφορά στις δραστηριότητες και την εργασία
 • Προεγχειρητικά απαιτείται μια ακτινογραφία άκρου ποδός face σε όρθια θέση.
  Ανάλογα με τις μοίρες που αποκλίνουν τα δάκτυλα του ποδιού επιλέγουμε την τεχνική μας και τον τύπο της οστεοτομίας μας.
  Η επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα και η ασθενής μπορεί να φύγει για το σπίτι της μέχρι το μεσημέρι.

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας


Δείτε τον χάρτη με τις παθήσεις εδώ