fbpx
Ρήξη προσθίου χιαστού

Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα, Διάγνωση, Αντιμετώπιση

Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα, Διάγνωση, Αντιμετώπιση 500 320 minimalorthopedics

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελεί μια από τις πιο συχνές αθλητικές κακώσεις στο γόνατο. Η απώλεια του συνδέσμου του πρόσθιου χιαστόυ μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα αστάθειας. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά με εξαιρετικά αποτελέσματα για την αποκατάσταση του συνδέσμου.

Αποτελεί αποτέλεσμα τραυματισμού συνήθως σε δυναμικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση και οι χιονοδρομίες.

Οι συνχότερες αιτίες που οδηγούν σε ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι οι εξής:

  • Ελλιπής ή  υπερβολική  προπόνηση
  • Κακή αποκατάσταση  παλαιοτέρων  τραυματισμών
  • Ακατάλληλα υποδήματα  κατά την άθληση.
  • Ιδιομορφίες του terrain άθλησης.

Συχνά συνοδεύεται κι από άλλες κακώσεις του γόνατος, όπως ρήξεις του έσω μηνίσκου ή και του έσω πλαγίου συνδέσμου, καθώς και οστεοχόνδρινες βλάβες του γόνατος.

Η συχνότητα τραυματισμού του συνδέσμου αυτού είναι μεγαλύτερη στις πιο νεαρές ηλικίες. Η διάγνωση της ρήξης του δεν γίνεται πάντοτε αμέσως. Απαιτείται άμεση διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση, προσαρμοσμένη στην περίπτωση κάθε ασθενούς.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί ολική ή μερική ρήξη. Είναι υπεύθυνος για τη φυσιολογική κινητικότητα και σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος. Για την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης, οι διάφοροι μύες του γόνατος πρέπει να είναι τέλεια συντονισμένοι. Μια κάκωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα μηνισκικών βλαβών και εμφάνιση πρώιμων συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας.  Μελέτες έχουν δείξει ότι μεμονωμένη ρήξη χιαστού που δεν αντιμετωπίστηκε μέσα σε 10 χρόνια θα παρουσιάσει και ρήξη του μηνίσκου στο 90% των ασθενών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού ενδέχεται να είναι συμπτωματική ή ασυμπτωματική. Όταν χαρακτηρίζεται ως συμπτωματική υπάρχει ενόχληση, πόνος και πρήξιμο στο γόνατο κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων. Η κινητικότητα του γόνατος περιορίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ύδραρθρο.

Όταν χαρακτηρίζεται ασυμπτωματική, το γόνατο λειτουργεί φυσιολογικά με μια ήπια αίσθηση αστάθειας, κυρίως στις σκάλες.

Σε περίπτωση παλαιότερης ρήξης, οι μύες του μηρού αποδυναμώνονται και προκαλείται δυσλειτουργία της επιγονατίδας και πόνος στο μπροστινό μέρος του γόνατος. (χονδροπάθεια) 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Ο κλινικά ορθοπεδικός γιατρός ελέγχει τη σταθερότητα του γόνατος και την κίνηση των αρθρώσεων, καθώς και τις πιθανές κακώσεις. Πραγματοποιεί έναν πλήρη έλεγχο των στοιχείων του γόνατος.

Συνήθως απαιτείται μαγνητική τομογραφία για την μελέτη της κατάστασης του συνδέσμου. Φανερώνει επίσης πιθανά συνδεόμενα προβλήματα, όπως βλάβη στους μηνίσκους ή στους χόνδρους.

Οι εξετάσεις αυτές επιβεβαιώνουν τα ευρήματα και βοηθούν τον γιατρό να επιλέξει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης της κάκωσης.

Πρέπει να χειρουργηθεί η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Το προφίλ του ασθενούς, η βαρύτητα της κάκωσης και η αστάθεια του γόνατος, σε συνδυασμό με την ύπαρξη συνοδών κακώσεων αποτελούν τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.

Η πλήρης ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνήθως απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση. Οι ασθενής δεν μπορούν να συμμετέχουν σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Η ρήξη του προσθίου χιαστού πρέπει να αντιμετωπίζεται όταν το γόνατο έχει ξεπρηστεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως 3 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό.

Ποια είναι η κατάλληλη τεχνική;

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές συνδεσμοπλαστικής. Η χρήση ισχνού και ημιτενοντώδους είναι μία από τις καλύτερες επιλογές.

Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με  τις άλλες τεχνικές είναι τα εξής:

  • Μικρότερα ποσοστά επιγονατιδικού πόνου
  • Μικρότερες τομές
  • Ταχύτερη αποκατάσταση
  • Ελάχιστος πόνος κατά το γονάτισμα
  • Δεν υπάρχει κνδυνος κατάγματος της επιγονατίδας

Η φυσικοθεραπεία απαιτείται από την πρώτη κιόλας στιγμή, ώστε το πόδι να ανακτήσει την κινητικότητα και δύναμη που διέθετε πριν τον τραυματισμό.

Μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί ένα διάστημα αποθεραπείας, δίνοντας έμφαση στην μυϊκή ενδυνάμωση του γόνατος, χωρίς την επιβάρυνση του μοσχεύματος. Η επιστροφή στις περισσότερες από τις προηγούμενες δραστηριότητες πραγματοποιείτε σε 3 με 6 μήνες μετά την επέμβαση.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματιολόγος  Ελευθέριος Ζαμπάκος εστιάζει σε νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές τόσο στον τομέα της αρθρίτιδας όσο και στα πεδία των αθλητικών κακώσεων και της χειρουργικής του άκρου ποδός. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για να ενημερώνεται για τις τελευταίες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής ορθοπεδικής χειρουργικής και συντηρητικής θεραπείας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.

Επισκεφθείτε τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Ελευθέριο Ζαμπάκο για την έγκαιρη αντιμετώπισή της νόσου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ο ιατρός βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας.