fbpx
Σφυροδακτυλία

Σφυροδακτυλία και άλλες παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού: Συμπτώματα, Αίτια και Αντιμετώπιση

Σφυροδακτυλία και άλλες παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού: Συμπτώματα, Αίτια και Αντιμετώπιση 500 320 minimalorthopedics

Η σφυροδακτυλία αποτελεί παραμόρφωση των δακτύλων του ποδιού, με τη πρωτη φάλαγγα των δακτύλων να είναι λυγισμένη προς τα πάνω και την μεσαία φάλαγγα των δακτύλων να είναι λυγισμένη προς το έδαφος. Πιο συχνά παρατηρείται στο δεύτερο ή το τρίτο δάκτυλο του ποδιού, λόγω μεγαλύτερου μεγέθους από τα υπόλοιπα. Πολλές φορές  προσβάλλονται και οι δύο αρθρώσεις του δακτύλου και το δάκτυλο λυγίζει προς τα πάνω. Σε περίπτωση βαριάς παραμόρφωσης, η βάση του δακτύλου κάμπτεται προς τα πάνω , και η γωνίωση του δακτύλου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα οξεία, με τις δυο επόμενες φάλαγγες να κάμπτονται προς το έδαφος.  Αυτή η κατάσταση ονομάζεται γαμψοδακτυλία και επηρεάζει συνήθως όλα τα δάκτυλα, εκτός του μεγάλου.

Ποιά είναι τα αίτια και τα συμπτώματα της Σφυροδακτυλίας;

Από τις κλινικές έρευνες αλλά και την καθημερινή κλινική ιατρική πράξη διαπιστώνεται ότι οι παραμορφώσεις αυτές προκαλούνται από διάφορους παράγοντες. Ως συχνότεροι αναφέρονται:

 • η κληρονομικότητα
 • η κοιλοποδία (αυξημένη ποδική καμάρα πέραν του φυσιολογικού)
 • η χρήση λανθασμένων υποδημάτων (ψηλά τακούνια, στενά παπούτσια)
 • η ρευματοειδής ή ψωριασική αρθρίτιδα,
 • νευρολογικά νοσήματα ( Charcot-Marie- Tooth Syndrome, εγκεφαλική παράλυση) τα οποία δημιουργούν ανισοκατανομή των δυνάμεων που ασκούνται μέσω των τενόντων στα δάκτυλα
 • ένας πιθανός τραυματισμός του ποδιού
 • Ασυμμετρία δυνάμεων στους μύες του ποδιού
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Ενώ πολύ συχνά συνοδεύουν στο πόδι, την εμφάνιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι)

Στατιστικά, οι παραμορφώσεις αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες, όμως προσβάλλoυν  συχνότερα άτομα ηλικίας  60 έως 80 ετών. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι γυναίκες εμφανίζουν 4-5 φορές συχνότερα τα προβλήματα αυτά σε σχέση με τους άντρες, κυρίως εξαιτίας των ακατάλληλων υποδημάτων που επιλέγουν.

Κύριο σύμπτωμα αποτελεί ο πόνος, ο οποίος οφείλεται στους κάλους ή τη δημιουργία υπερκεράτωσης στη ράχη των δακτύλων, λόγω της πίεσης του παπουτσιού ή προβλήματος στα νύχια. Αυτά οδηγούν σε έντονο πόνο τόσο κατά τη βάδιση όσο και σε άλλες κινήσεις. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως μετά από αρκετά χρόνια.

Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση της σφυροδακτυλίας;

Σε αρχικά στάδια, η παραμόρφωση μπορεί να διορθωθεί σε κάποιο βαθμό, με την επιλογή του σωστού υποδήματος. Μπορεί όμως να εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση ως συνέπεια της ρίκνωσης των τενόντων και των συνδέσμων του δακτύλου.

Ωστόσο, ακόμη και τότε ενδείκνυται η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος θα αξιολογήσει κλινικά το πόδι. Εκείνος θα εντοπίσει το λόγο της ανάπτυξης  της πάθησης,  το βαθμό παραμόρφωσης, τη χρονιότητα αυτής και τη συνύπαρξη άλλων προβλημάτων στο πόδι (κάλους, βλαισός μέγας δάκτυλος, κοιλοποδία κ.α.).

Τέλος, σημαντική είναι και η εξέταση της  γενικής κατάστασης υγείας του ασθενούς για διερεύνηση παθήσεων οι οποίες μπορεί να αποτελούν την αιτία εμφάνισης των παραμορφώσεων.

Σε αρχικό στάδιο της πάθησης θα μπορούσε ενδεχομένως να προταθεί:

 • Η επιλογή πιο άνετων υποδημάτων με ευρή χώρο στα δάκτυλα
 • η χρήση μιας ορθωτικής συσκευής , η οποία θα αλλάξει τη θέση του δακτύλου και θα μειώσει την πίεση και τον πόνο
 • η περιποίηση των κάλων
 • η χρήση ειδικών ναρθήκων για την προσπάθεια ευθυγράμμισης των δακτύλων
 • η χρήση φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου
 • η εφαρμογή ειδικών υποστηρικτικών πελμάτων στα υποδήματα για την αποσυμπίεση των παραμορφωμένων δακτύλων

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική;

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την οριστική λύση σε επώδυνες, παγιωμένες περιπτώσεις παραμόρφωσης δακτύλων. Έχει φέρει την επανάσταση στην σύγχρονη ορθοπεδική χειρουργική. Ουσιαστικά η όλη επέμβαση γίνεται από μια ή δύο οπές της τάξης των 2-3 χιλιοστών. Η τεχνική αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερη βλάβη στου ιστούς, λιγότερη αιμορραγία, λιγότερο πόνο, άμεση έξοδο από το νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση.

Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος έχει εκπαιδευτεί, μετεκπαιδευτεί και εξειδικευτεί στην Ελάχιστα Επεμβατική Ορθοπεδική Χειρουργική των Κάτω Άκρων. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για να ενημερώνεται για τις τελευταίες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής ορθοπεδικής χειρουργικής και συντηρητικής θεραπείας, ώστε να μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς του οριστική θεραπεία κατά των παραμορφώσεων των δακτύλων.

Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μην τα αμελήσετε. Επισκεφτείτε τον Ορθοπαιδικό Χειρούργο Ελευθέριο Ζαμπάκο για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σφυροδακτυλία, ο ιατρός βρίσκεται στη διάθεσή σας.