Παθολογική Ανατομία του Εκτινασσόμενου δάκτυλου
Για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει το πρόβλημα με τον εκτινασσόμενο δάκτυλο θα πρέπει να φανταστεί ένα καλάμι ψαρέματος. Η μπετονιά περνά μέσα από δακτυλίδια στην κάτω πλευρά του καλαμιού, γεγονός που της επιτρέπει να ακολουθεί την καμπύλη που δημιουργείται στο καλάμι, όταν πιάσουμε ένα ψάρι.
Αν στην θέση του καλαμιού σκεφτούμε ότι βρίσκονται τα οστά των δακτύλων και στην θέση της μπετονιάς, οι τένοντες των καμπτήρων, τότε αντιλαμβανόμαστε την ανατομία του χεριού.
Γιατί σκαλώνει το δάκτυλο μας, όταν έχουμε εκτινασσόμενο δάκτυλο;
Τα δάκτυλά μας κινούνται χάρη στους τένοντες. Κάθε φορά που θέλουμε να κάμψουμε το δάκτυλο, ο τένοντας βραχύνεται και ολισθαίνει στα δακτυλίδια δηλαδή στα φυσιολογικά κανάλια στην βάση των δακτύλων που ονομάζονται έλυτρα (pulley).
Αν όμως αυτό το έλυτρο ή ο τένοντας έχει παχυνθεί, τότε υπάρχει μεγάλη αντίσταση ή και block σε αυτή την μετακίνηση με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την αναπήδηση στην ομαλή κίνηση του δακτύλου, την οποία αντιλαμβανόμαστε σαν το πάτημα μιας σκανδάλης.
Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση στον εκτινασσόμενο δάκτυλο
Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η αίσθηση ενός “κλικ” σε κάποια άρθρωση του δακτύλου ή ακόμα και το κλείδωμα του δακτύλου κατά την κάμψη, γεγονός που συνοδεύεται συνήθως από έντονο πόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η αίσθηση του “κλικ” μπορεί να είναι στο δάκτυλο στην καμπτική ή στην εκτατική του επιφάνεια, το πρόβλημα βρίσκεται στην βάση του δακτύλου μέσα στην παλάμη κοντά στην παλαμιαία πτυχή (χειρομαντική γραμμή)
Κατά την ψηλάφηση, μπορούμε να νιώσουμε ένα μικρό όζο κατά μήκος του επιπολής καμπτήρα του πάσχοντος δακτύλου, ακριβώς κεντρικά της μετακαρποφαλαγγικής άρθρωσης.
Αιτία
Η αιτία του προβλήματος δεν είναι πάντα κατανοητή. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για κάποιο λόγο, ο καμπτήρας τένοντας του δακτύλου, παρουσιάζει μια διόγκωση στο ύψος της παλαμιαίας πτυχής. Για αυτό και η πάθηση ονομάζεται και στενωτική τενοντοελυτρίτιδα.
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας από 40 ως 60 ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες και παιδιά (αντίχειρας).
Το δάκτυλο που επηρεάζεται συχνότερα είναι ο αντίχειρας, ο παράμεσος, ο μέσος, το μικρό δάκτυλο και τέλος ο δείκτης του κυρίαρχου χεριού του ασθενούς.
Μεγαλύτερη συχνότητα παρουσιάζει σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρικό οξύ ή σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης πάρα πολύ συχνά η αιτία δεν είναι άλλη από τον τραυματισμό του ελύτρου ή του τένοντα κατά την διάρκεια έντονης ή επαναλαμβανόμενης χειρωνακτικής εργασίας.
Ενδιαφέρουσα διαπίστωση αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι τα άτομα με εκτινασσόμενο δάκτυλο, εμφανίζουν το πρόβλημα σε περισσότερα από ένα δάκτυλα του χεριού ή ακόμα πάσχουν και από τενοντοελυτρίτιδα του De Quervain ή και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Αντιμετώπιση
Σήμερα, η πρώτη επιλογή αντιμετώπισης ενός ήπιου εκτινασσόμενου δακτύλου, σε ασθενείς που δεν έχουν παθολογικά προβλήματα, είναι η ενδοελυτρική έγχυση κορτιζόνης. Η θεραπεία αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 70%, αλλά μπορεί να έχει υποτροπές.
Στην περίπτωση που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν είναι αποτελεσματική ή εφικτή, τότε η λύση είναι χειρουργική. Η επέμβαση έχει στόχο την διάνοιξη του ελύτρου Α1.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ελευθέριος Ζαμπάκος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική́. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών και Μέλος της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία για τον εκτινασσόμενο δάκτυλο μην διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού.