Λίγα λόγια για την Αρθρίτιδα και την Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος. Με την πάροδο των χρόνων, ο χόνδρος, δηλαδή η γυαλιστερή επιφάνεια που καλύπτει τα κόκαλα, φθείρεται. Σκοπός της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος είναι η αντικατάσταση του χόνδρου με μεταλλικές και συνθετικές επιφάνειες μεγάλης αντοχής και χαμηλής τριβής, ώστε να αποκατασταθεί η ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης.

Η φθορά του χόνδρου ονομάζεται αρθρίτιδα.

Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας και τότε μιλάμε για την εκφυλιστική αρθρίτιδα, που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 - 55 ετών.

αρθροπλαστική γόνατος

Αρθρίτιδα όμως μπορεί να εμφανιστεί και μετά από διάφορους τραυματισμούς ή παθήσεις (όπως οστεονέκρωση) οπότε μιλάμε για μετατραυματική ή δευτεροπαθή αρθρίτιδα.

Τέλος αρθρίτιδα εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες σε πολλές ρευματολογικές παθήσεις όπως την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα όπου η φλεγμονή του θυλάκου των αρθρώσεων καταστρέφει τελικά τον χόνδρο των οστών

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις λύση στα έντονα συμπτώματα του πόνου και της δυσκαμψίας μπορεί να δώσει η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Η ελάχιστα επεμβατική εξέλιξη της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική αρθροπλαστική Γόνατος (MIS-TKA).

Είστε υποψήφιος ή υποψήφια για ολική αρθροπλαστική γόνατος

Η απόφαση για να υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια απόφαση που θα λάβετε σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό σας, αφού κατανοήσετε το τι θα σας προσφέρει τελικά η επέμβαση αυτή.

Η ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι συνήθως από 60 έως 80 ετών, χωρίς αυτό να αποτελεί απόλυτη ένδειξη. Εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων και από την βιολογική κυρίως ηλικία του ασθενούς. Τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος θα σας ωφελήσει εάν:

  • Έχετε έντονο πόνο στο γόνατο που περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως: βάδιση, ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, είσοδο και έξοδο από αυτοκίνητα
  • Έχετε ενοχλητικούς πόνους ακόμα και στην ανάπαυση ή την νύχτα
  • Έχετε πρησμένα ή παραμορφωμένα γόνατα που έχουν αρχίσει να χάνουν τον άξονά τους
  • Έχετε δυσκαμψία
  • Δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων στα αντιφλεγμονώδη ή με την ανάπαυση
  • Δεν υπάρχει βελτίωση με άλλες μορφές θεραπείας όπως ενδαρθρικές εγχύσεις ή φυσιοθεραπείες

Αν λοιπόν η ποιότητα ζωής σας έχει επηρεαστεί από την αρθρίτιδα του γόνατος, τότε: η ολική αρθροπλαστική μπορεί και πρέπει να σας βοηθήσει.

Ποιος είναι ο ρΡόλος του ορθοπεδικού

Κατά την ορθοπεδική εξέταση ο γιατρός σας θα εκτιμήσει την κίνηση του ποδιού, το βαθμό της παραμόρφωσης και της απόκλισης του άξονα, καθώς και την συνδεσμική σταθερότητα του γόνατος. Οι παράμετροι αυτοί, σε συνδυασμό με την ένταση των συμπτωμάτων του πόνου και της δυσλειτουργίας του ποδιού, προσδιορίζουν την αναγκαιότητα της επέμβασης και προεξοφλούν ως ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Ο έλεγχος συμπληρώνεται με ακτινογραφίες του γόνατος σε όρθια θέση, στις οποίες αποτυπώνεται η έκταση της φθοράς και ο βαθμός της απόκλισης του άξονα του ποδιού.

Μην ξεχάσετε να αναφέρετε το ατομικό σας ιατρικό ιστορικό καθώς και το αν γνωρίζετε ότι πάσχετε από κάποια άλλη πάθηση όπως καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αλλεργίες, θυρεοειδοπάθεια ή άλλα νοσήματα. Όλα αυτά είναι σημαντικά για να γνωρίζουμε κατά πόσο είστε έτοιμοι να δεχθείτε το stress μιας τέτοιας επέμβασης

Τέλος ενημερώστε μας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε ή αλλεργίες που έχετε.

Τι πρέπει να περιμένει κάποιος από την επέμβαση αυτή;

βόλτα στην παραλία μετά από αρθροπλαστική γόνατος

Σε μικρό χρονικό διάστημα ο ασθενής που υποβάλλεται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να αποκτήσει ξανά την ποιότητα ζωής που είχε πριν αρχίσουν να επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Μπορεί να κάνει περιπάτους, να οδηγεί, να μπαίνει και να βγαίνει με ευκολία από αυτοκίνητα, να χορεύει, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και γενικά να συμμετέχει σε όλες τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες που είχε στερηθεί.

Προσοχή όμως, με την ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν σημαίνει ότι ο ασθενής θα μπορεί να κάνει πράγματα που βιολογικά δεν μπορούσε να κάνει ούτε πριν υποβληθεί στην επέμβαση. Τέλος η πολύ έντονη δραστηριότητα φθείρει ταχύτερα την πρόθεση και μειώνει τα χρόνια που αυτή θα μας υπηρετήσει, για αυτό θα πρέπει να την εντάξουμε στην ζωή μας με σύνεση.

Η Επέμβαση

Την παραμονή της επέμβασης θα υποβληθείτε σε κάποιες εξετάσεις στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου. Σε συνεργασία με την αναισθησιολογική ομάδα, θα επιλεγεί μια μορφή αναισθησίας, όπως γενική νάρκωση, ραχιαία αναισθησία ή συνδυασμένη

Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί συνήθως γύρω στις 2 ώρες.

Μετάγγιση αίματος

Ο ασθενής μεταγγίζεται είτε με αίμα που έχει προκαταθέσει το περιβάλλον του σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο ή και με το ίδιο του το αίμα, με την διαδικασία της αυτομετάγγισης.

Οι πρώτες ώρες και ημέρες μετά την επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος

Μετά το τέλος της επέμβασης, ο ασθενής, μένει για λίγο στην ανάνηψη και στην συνέχεια πάει στο δωμάτιο του όπου και μπορεί το συντομότερο δυνατό να αρχίσει ασκήσεις για το πόδι του. Ο αναισθησιολόγος φροντίζει ώστε τα πρώτα δύσκολα εικοσιτετράωρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για μερικά εικοσιτετράωρα όπου και ξεκινά η κινητοποίησή του, συνήθως κατά την δεύτερη ημέρα.

Προφυλακτικά χορηγούμε αντιμικροβιακή καθώς και αντιθρομβωτική αγωγή, την οποία συνεχίζει και στο σπίτι για τις πρώτες είκοσι ημέρες σε συνδυασμό με ορθοπεδικές κάλτσες. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως στις 2 ή 3 εβδομάδες.

Φυσικοθεραπεία

Είναι απαραίτητη για να μάθετε να βαδίζετε αρχικά με το Π καθώς και για να αποκτήσετε πάλι ένα μεγάλο εύρος κάμψης και έκτασης του γόνατος. Συνήθως μέχρι τις 6 εβδομάδες μπορείτε να περπατήσετε με την βοήθεια ενός μπαστουνιού ενώ μετά τους τρεις μήνες έχετε αποκτήσει το πλήρες εύρος κίνησης.

Αεροδρόμια

Ναι, τα εμφυτεύματα ανιχνεύονται από τα μηχανήματα του αεροδρομίου, γι' αυτό ενημερώστε το προσωπικό ασφαλείας πριν σας περάσουν για επίδοξους τρομοκράτες.